“Зеленський шукає заміну Баканову” – політолог

Президентові Володимиру Зеленському не складно відправити у відставку керівника Служби безпеки України Івана Баканова. Проблема для глави держави в його оточенні нема заміни для цієї посади. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Віктор Небоженко.

“У нас нема інформації про роботу Баканова. Він не зміг пристосуватися до психології і роботи в СБУ. Так часто буває з цивільними людьми чи тими, хто випадково потрапив на високу посаду. Проблема головна не в цьому, а в тому, що частина його оточення працювали не на Україну. Зокрема, генерал, який відповідав за внутрішню безпеку, втік із країни. Його спіймали на кордоні із Сербією (ексгенерала Служби безпеки України Андрія Наумова затримали в Сербії при спробі незаконно провезти через пункт пропуску Прешево на кордоні з Північною Македонією щонайменше 600 тис. і коштовності. Gazeta.ua). Якщо, грубо кажучи, заступник директора одночасно працює і на твою, і на чужу країну, то відповідати має і директор, який гарантував президенту Зеленському, що Наумов порядна людина і професіонал. А виявилося інакше. Швидше за все, СБУ в особі Баканова не встигає пристосуватися до воєнного часу, на відміну від інших. Тому Зеленський шукає йому заміну”, говорить Небоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Триває переломний момент війни” Олег Жданов

Для Баканова можуть знайти нову посаду в Мін’юсті. Проблема для президента знайти йому заміну, вважає політолог.

“Зрозуміємо, що сталося, коли побачимо нового керівника. А хто прийде в Службу безпеки військовий чи есебушник залежатиме від того, чи погодиться він перебудовувати відомство і проводити реформу або ж постарається пересидіти.

В країні сьогодні можна знайти достойного керівника. Є люди, які готові взяти це на себе. Але таких немає в оточенні президента. Перелом у країні настав. Цього не сталося в Офісі Зеленського. Там найконсервативніше середовище. Вони ніби живуть у колбочці тільки ждуть закінчення війни і щоб все відновилося. Але країна уже інша. Так, як було, не буде. Тому президентові важко буде знайти людину, якій би вдавалося і достойно представляти СБУ, і працювати з ОП. Можливо, нам пощастить і там з’явиться людина, чиї патріотичні почуття до країни будуть вищі за відданість президенту”, – розповідає Небоженко.

Зеленському не доведеться боротися з Бакановим, додає експерт.

“Баканов слабкий. З ним не треба боротися. Президент покличе його на каву і Баканов перестане очолювати СБУ. Зняти його з посади не проблема. Проблема хто буде його наступником. Важливо, хто керуватиме СБУ під час війни”.

Президент Володимир Зеленський планує звільнити Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України. Про це повідомляє американське видання Politico з посиланням на власні джерела. Причиною нібито стала низка невдалих операцій СБУ, а також втрата Херсона через зрадника співробітника відомства.

Баканов очолює СБУ з серпня 2019 року. Входить у Раду нацбезпеки й оборони.