Уряд вимагає від окремих категорій українців повернення допомоги у 6500 гривен

6500 гривень, які були виплачені українцям, що залишився без роботи, у рамках програми «еПідтримка» доведеться повернути у скарбницю держави.

Адже, як виявилося, через помилку ці гроші виплатили тим, кому не мали – бюджетникам. Саме їх тепер і просять повернути кошти добровільно, інакше заберуть через суд. І це при тому, що ще не всі з тих, кому були реально призначені виплати, змогли отримати або й навіть оформити цю допомогу, бо перебували в окупації або з інших, зокрема й технічних причин. Водночас держава анонсує поновлення виплат.

З 15 червня цього року, згідно з ухваленим ВР 31 травня законопроектом №7413 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» мають відновитися виплати за програмою «еПідтримка». Загалом законом передбачено збільшення видатків загального фонду держбюджету на 287 092,7 млн грн шляхом здійснення додаткових зовнішніх запозичень, на:

– надання допомоги в рамках програми «еПідтримка» для громадян, які через війну втратили роботу (йдеться про 6500 грн для тих, хто подав відповідну заявку), на що виділили 5 824,5 млн грн;

– фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищення до пенсій, призначених за різними пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду – 20 063,1 млн грн

— надання щомісячної адресної допомоги ВПО для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг – 12 536,7 млн грн.

Але напередодні, 11.05.2022, з’явився лист Мінекономіки України №3611-07/23524-07, у якому прописано роз’яснення щодо повернення працівниками бюджетних установ необґрунтовано отриманих коштів одноразової матеріальної допомоги. Зокрема, як зазначають чиновники, згідно з відповідними постановами Кабміну та внесеними змінами, «передбачено надання допомоги у рамках програми «еПідтримка» у розмірі 6500 грн, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам – підприємцям, страхувальники яких, зокрема, не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування».

Але під час проведеної Мінфіном України перевірки з’ясувалося, що державну допомогу отримали застраховані особи, які є працівниками бюджетних установ. А це суперечить умовам програми «еПідтримка». Мінекономіки просить терміново повернути неправомірно отримані кошти працівниками на свій небюджетний рахунок у Держказначейство. У разі неповернення безпідставно одержаних бюджетних коштів Мінекономіки буде змушене звернутися до суду.