У Євросоюзі визначилися із заміною для російського газу

Норвегія є для Євросоюзу надійним постачальником нафти та газу.

ЄС має намір підтримувати розвідку родовищ у цій країні, щоб зменшити залежність від російської сировини, йдеться у заяві за підсумками зустрічі віцепрезидента Єврокомісії Франса Тіммерманса та голови міністерства енергетики Норвегії Тер’є Аасланда, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Норвегія найбільший виробник нафти та газу в Європі, на норвезькі постачання припадає чверть імпорту газу до ЄС. Водночас обсяг відповідного виробництва у Норвегії зріс за перші місяці поточного року”, ідеться у повідомленні.

Документ підкреслив надійність Норвегії в ролі безпечного та розсудливого постачальника нафти та газу до Європи протягом понад 50 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські танкери під чужим прапором постачають нафту в Європу

“Норвегія досі має значні запаси нафти та газу й може завдяки геологорозвідці, відкриттям нових родовищ і введенню їх в експлуатацію залишитися великим постачальником цих ресурсів до Європи у довгостроковій перспективі, після 2030 року. ЄС підтримує продовження Норвегією геологорозвідки та інвестування з метою постачати нафту та газ на європейський ринок”, зазначається у релізі заяви.

Сторони також нагадали про важливість створеної 7 квітня платформи ЄС із закупівлі енергії з метою забезпечення постачання енергоресурсів до ЄС за прийнятними цінами та зниження залежності від російського газу.

Україна пропонує міжнародним партнерам застосувати до Газпрому “іранську модель” санкцій. Згідно з нею, російський газ ітиме в Євросоюз, але кошти за нього не надходитимуть в Росію. ЄС також може повністю відмовитися і від скрапленого природного газу, що стане вірним сигналом для ринку та бізнесу.