Федерація дзюдо України бойкотуватиме міжнародні змагання через допуск спортсменів із РФ та Білорусі

Автори листа наголошують, що після початку військового вторгнення російських окупаційних військ в Україну світова спортивна спільнота застосувала санкції проти країни агресора Росії та Білорусі, яка її підтримала.

“Міжнародний олімпійський комітет рекомендував усім міжнародним федераціям олімпійських і неолімпійських видів спорту усунути спортсменів Росії та Білорусі від участі в міжнародних змаганнях. Тим часом Міжнародна федерація дзюдо (IJF) вирішує дати дозвіл дзюдоїстам цих країн брати участь у змаганнях, які вона організовує, у статусі нейтральних атлетів”, – ідеться у заяві.

За заявою ФДУ, Міжнародна федерація дзюдо стала першою з міжнародних федерацій, яка брутально порушила рекомендації Міжнародного олімпійського комітету.

В українській федерації “глибоко розчаровані рішенням IJF і вирішили відмовитися від участі у всіх змаганнях, що проводяться Міжнародною федерацією дзюдо до усунення Федерацій дзюдо Росії та Білорусії від участі у змаганнях IJF у будь-якому статусі”, зазначено у листі.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. У зв’язку із цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів з РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи посадовців із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі у багатьох турнірах, зокрема, з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема – з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу із хокею та волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив, що РФ та Білорусь усунені від участі у 90–95% світових спортивних змагань.