Через дії «Газпрому»: Німеччина готуються закрити частину промпідприємств

Німеччина зіткнеться з нестачею газу, якщо постачання «Газпрому» залишаться на такому ж низькому рівні, як зараз. Якщо газу не вистачить на зиму, деякі галузі доведеться закрити, заявив міністр економіки ФРН Роберт Хабек.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв’ю міністра економіки Роберта Хабека журналу Spiegel.

«Компаніям доведеться зупиняти виробництво, звільняти своїх працівників. Руйнуються ланцюжки поставок, люди будуть влазити в борги, щоб оплачувати рахунки за опалення, люди стануть біднішими», – сказав Хабек. Міністр економіки також наголосив, що це частина стратегії президента росії владіміра путіна щодо поділу країни.

Це «найкраще живильне середовище для популізму, який покликаний підірвати нашу ліберальну демократію зсередини», – сказав Хабек, зазначивши, що не можна допустити, щоб плани путіна матеріалізувалися.

Роберт Хабек запропонував подальшу допомогу компаніям і домогосподарствам, всім постраждалим від нестачі газу, однак попередив, що компенсувати всі наслідки буде неможливо

У четвер Німеччина запустила другу фазу з трьох свого плану в надзвичайних ситуаціях, який набуває чинності, коли уряд бачить високий ризик довгострокової нестачі газу.

Раніше повідомлялося, Німеччина побоюються, що у липні росія може повністю припинити постачання газу. Через ці обставини німецьке міністерство економіки запровадило «тривожний рівень» – другу з трьох стадій реагування на надзвичайну ситуацію. «Другий рівень» ризику, запроваджений у Німеччині, означає дефіцит постачань, третій та останній – фізичний дефіцит та необхідність економії газу аж до вибіркових відключень під держконтролем.

Нагадаємо, уряд Німеччини заявив про готовність розконсервувати вугільні ТЕС, аби протистояти енергетичному тиску росії. Також повідомлялося, німецька промисловість підтримує план міністра економіки Німеччини Роберта Хабека скоротити споживання газу через російський шантаж з постачанням.