Україна докладатиме зусиль, щоб її інтереси врахували в реформі ЄС – Кулеба

В Європейському Союзі найближчим часом розпочнеться процес запровадження реформ.

Міністерство закордонних справ працюватиме над тим, щоб враховували й інтереси України. Про це в ефірі національного телемарафону заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

“Докладатимемо всіх зусиль для того, щоб інтереси України як майбутнього члена ЄС були максимально враховані в тих змінах і реформах, які впроваджуватимуться всередині ЄС найближчими роками, тобто для реформування процедур, механізмів його функціонування”, зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Наша боротьба триває недаремно” Зеленський розповів, що означає отримання статусу кандидата в ЄС для України

За його словами, головним викликом для Євросоюзу буде перехід від ухвалення деяких рішень консенсусом до ухвалення рішень більшістю. Також міністр зазначив, що необхідні зміни принципу формування Єврокомісії в разі прийняття нових членів.

“Є питання функціонування самої бюрократичної машини ЄС, є багато скарг на те, що вона надто важка та не гнучка”, – підкреслив Кулеба.

23 червня на саміті у Брюсселі всі 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ до блоку.

В уряді заявили про виконання всіх рекомендацій Європейської комісії до кінця року. Серед вимог ЄС − призначення директора Національного антикорупційного бюро і керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.