Опалювальний сезон: Україна може використати АЕС замість газу і вугілля

У прийдешньому опалювальному сезоні Україна може зіштовхнутись із проблемами з використанням газу і вугілля – якщо через атаки рф будуть пошкоджені або знищені генеруючі потужності, то запаси вугілля і газу ніякої ролі не зіграють. Однак Україна може використовувати потужності АЕС для успішного проходження зими. 

Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, пише РБК-Україна.  

У поганому сценарії: якщо розіб’ють вугільну генерацію і перекриють газ, то при нормальній роботі “Енергоатому” (станціями на контрольованій території) ми проходимо наступний опалювальний сезон

— Олександр Харченко
директор Центру досліджень енергетики

Балансувати електричну генерацію, на його думку, Україна зможе за рахунок імпорту електроенергії з ЄС.

Раніше міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов заявив, що ця зима буде «надскладною», а в оселях українців тепер буде значно холодніше, ніж раніше – «як в ощадливих країнах розвинутої Європи». 

Як повідомлялось, Верховна Рада схвалила в першому читанні урядовий законопроект про мораторій на підвищення тарифів на газ, тепло і гарячу воду під час війни. 

Нагадаємо, російське керівництво сподівається, що Захід втомиться від війни в Україні, а коли буде наближатися опалювальний сезон, кинеться домовлятися з агресором про газ. Кабінет міністрів України уже створив штаб, який в умовах воєнного стану займатиметься підготовкою до опалювального сезону 2022/23.