“Наша боротьба триває недаремно” – Зеленський розповів, що означає отримання статусу кандидата в ЄС для України

Президент України Володимир Зеленський розповів, що означає надання нашій державі статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Він назвав це “новим томом” в історії євроінтеграції України. Про це він заявив у відеозверненні, яке опублікували у Telegram-каналі глави держави.

Президент зазначив, що тисячі сторінок опитувальника Європейської країни було заповнено за кілька тижнів, коли в інших країн на це йдуть роки. Він також запевнив, що в майбутньому Україна стане членом ЄС, адже тепер це закріплено на офіційному рівні.

Він заявив, що статус кандидата – це обов’язковий етап, який проходила більшість країн. За його словами, отримання його означає точку неповернення, а також новий імідж для країни.

“Україна не місток, не подушка між Заходом і РФ, не буфер між Європою та Азією, не сфера впливу, не “сіра” зона, не транзитна територія. Не прикордоння між орками та ельфами. Україна це майбутній рівний партнер для щонайменше 27 країн ЄС”, – наголосив Зеленський.

Також голова Верховної Ради Руслан Стефанчук назвав статус кандидата визнанням досягнень України у становленні зрілого демократичного суспільства та міцності наших інституцій, які працюють і під час війни.

Він наголосив, що цей політичний меседж почують і солдати в окопах, і сім’ї, які змушені були виїхати за кордон, і навіть люди у бункерах.

Крім того, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підкреслив, що статус кандидата також є високою оцінкою ринкових перетворень, завдяки яким вдалося інтегруватися до економіки ЄС у різних сферах, зокрема, в енергетиці та цифровій. Також він наголосив, що це відкриває нові можливості для України.

“Це – нові інвестиції, нові проєкти, нові робочі місця, а також підтримка повоєнного відновлення. Відтепер наша держава не лише перейматиме європейський досвід, але й зможе впливати на галузевих політиків ЄС”, – зазначив глава уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Чекали 120 днів і 30 років” Зеленський відреагував на історичне рішення ЄС

Зеленський також назвав отримання статусу не просто дружбою, а твердим та офіційним наміром стати у найближчому майбутньому одним цілим.

Крім того, відтепер Україна зможе долучатися до роботи окремих органів та нових програм Союзу. Доступ до них обмежено для третіх країн. Він підкреслив, що офіційна термінологія саме так називала нашу державу, однак ми такими ніколи не були за сутністю, тому позбулися статусу третьої країни.

“Попереду дуже багато роботи. Кожного на своєму місці. Згуртованість всіх гілок влади та суспільства – наш ключ до успіху. Попри війну, ми продовжуємо втілювати законодавство, норми та правила ЄС у всіх сферах життя”, – розповів президент.

За його словами, уряд розробить відповідну дорожню карту. Від ВР очікують схвалення євроінтеграційних законів. А від українців – відданості нашим цінностям і усвідомленням, що будувати європейську країну не зможе ніхто, окрім нас .

Президент наголосив, що ми змінюємо Україну для себе, втілюємо реформи не через вимоги, а через власні переконання. Наша країна планує саме повернутися до європейської родини.

Зеленський нагадав, що у 2014-му році українці захистили своє європейське майбутнє, але обрали його ще понад тисячу років тому, адже демократія і народовладдя існували ще у часи Київської Русі.

“Київська Русь була чи не єдиною середньовічною державою, де не існувало смертної кари. 700 років тому тут працювала поширена система самоврядування, тоді міста України вже мали Магдебурзьке право. А 500 років тому лідерів призначав не король, цар та інші, а рівним шляхом обирали всі козаки”, – зазначив глава держави.

Президент підкреслив, що нинішня війна почалася тоді, коли Україна обрала шлях свободи та бачила його в ЄС.

“Це мотивує нас. Заявивши про бажання йти до ЄС, ми нарешті почули: “Ми на вас чекаємо! Ми вам раді! Ми хочемо вас бачити як члена повноправної родини. А отже все це було не марно і наша боротьба триває недаремно”, – підсумував Зеленський.

23 червня на саміті у Брюсселі всі 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ до блоку.

В уряді заявили про виконання всіх рекомендацій Європейської комісії до кінця року. Серед вимог ЄС − призначення директора Національного антикорупційного бюро і керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.