Не лише через імовірне вторгнення: білоруська бізнес-еліта тікає з прикордоння – ЗМІ

Наближені до білоруського президента Олександра Лукашенка посадовці й підприємці готуються до ймовірного вступу Білорусі у війну проти України.

На територію нафтопереробного заводу, що в прикордонному з Україною Мозирі Гомельської області Республіки Білорусь, заїхала велика кількість озброєних людей 22 червня. З НПЗ почали вкрай активно вивозити пальне, повідомив “24 канал” з посиланням на українські спецслужби.

Ймовірно, що такі заходи пов’язані з побоюванням керівництва Білорусі залишитися без палива у випадку удару по НПЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики США спрогнозували, коли окупанти припинять наступи

Евакуація з Мозиря почалася фактично після 20 червня. Білоруська бізнес-еліта організовує евакуацію родин за кордон або на північ РБ. Також вони вивозять цінні речі й коштовності.

Такі заходи пов’язують у спецслужбах не лише з можливою участь Білорусі у війні. Білоруські багатії розуміють наслідки цього. Усі знають, що у випадку агресії Україна може завдати удару по НПЗ, складах з боєприпасами, аеродромах та інших місцях, які у зоні ураження наявного озброєння.

Прямий напад Білорусі на Україну є малоймовірним, оскільки білоруська армія потрібна для захисту режиму місцевого диктатора Олександра Лукашенка. Армія Білорусі не є боєздатною силою, вважає аналітик американського Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос.

Загалом в армії Білорусі є шість бригад, кожна з яких теоретично може сформувати дві батальйонно-тактичні групи (одна БТГ від 600 до 1 тис. осіб). На думку Барроса, з 12 білоруськими БТГ швидко впоралися б традиційні українські бригади, які боронять Київ. Водночас сили білоруської армії потрібні Лукашенку для підтримки й можливості захистити свій режим.

Аналітик вважає, що зараз у Білорусі замало російських сил для наступу на Київ чи на захід України. В ISW поки що не бачать суттєвої передислокації російських елітних військ у Білорусь, адже вони залучені до дій в інших місцях.