Зеленський хоче звільнити главу СБУ

Голову Служби безпеки України Івана Баканова хочуть звільнити через провальні операції СБУ та втрати у Херсоні. Президент України Володимир Зеленський прагне «замінити Баканова кимось, хто більше підходить на цю посаду».

Про це пише американське видання Politico з посиланням на чотирьох чиновників, наближених до президента, і західного дипломата, який консультував Київ щодо реформ. 

Нагадаємо, що давній друг Зеленського Баканов натрапив на різку критику після повномасштабного вторгнення рф. Глава СБУ не впорався із ситуацією у Херсоні, який рф захопила на початку березня. 

 Начальник Херсонського управління СБУ генерал Сергій Криворучко наказав своїм офіцерам евакуюватися з міста перед штурмом російських військ, усупереч наказу Зеленського. Тим часом його помічник полковник Ігор Садохін вів російських окупантів, які прямували на північ з Криму, в обхід мінних полів та коректував удари ворожої авіації. На початку квітня президент позбавив звання та посад обох зрадників з СБУ.

Крім того, українські чиновники заявили, що російські війська змогли так легко взяти Херсон через те, що працівники СБУ не змогли підірвати Антонівський міст, який перетинає Дніпро, що дозволило російським військам увійти в місто.

Також керівник одного з управлінь СБУ, яке займалося запобіганням корупції, генерал Андрій Наумов втік з України за кілька годин до вторгнення. Зеленський також позбавив його звання та посади.