Російські танкери під чужим прапором постачають нафту в Європу

Російські танкери продовжують постачати нафту в європейські порти в обхід санкцій ЄС.

Зокрема, судна, які належать російській державній компанії “Совкомфлот”, здійснюють транспортування під прапором Ліберії, повідомляє видання “Медуза” із посиланням на дані розслідування міжнародної платформи OCCRP.

“Російська компанія змогла обійти обмеження завдяки тому, що оформила танкери як власність своїх дочірніх компаній на Кіпрі та в Об’єднаних Арабських Еміратах”, з’ясували розслідувачі.

OCCRP виявила понад 18 суден “Совкомфлоту”, які продовжують здійснювати рейси в Європу. Кожне у середньому перевозить нафту приблизно на $240 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російським олігархам бракує безпечних гаваней, щоб сховати свої яхти

“Практично неможливо відстежити право володіння судном, коли компанія змінює назви кораблів. Плавання під ліберійським прапором це найпростіший спосіб приховати походження судна”, зазначає фахівець з міжнародної політики та фінансів Рікардо Соарес.

Організація відстежила щонайменше п’ять суден, які прямували або перебували в портах Італії, Данії та Нідерландів уже після запровадження обмежень ЄС.

Наразі невідомо, хто саме є покупцем російської нафти, яку доставляють танкери.

Сполучені Штати Америки дозволили на початку червня поставки венесуельської нафти в Європу. Європейські компанії можуть почати поставки нафти з Венесуели вже в липні, щоб замістити російську нафту.

Адміністрація президента США сподівається, що венесуельська нафта допоможе Європі знизити залежність від Росії і перенаправити частину поставок з китайського напрямку.

Сполучені Штати Америки та Європейський Союз обговорюють можливість закупівель російської нафти за нижчою від ринкової ціною замість відмови від її імпорту на тлі різкого підвищення цін на пальне.