Американські аналітики розповіли про ситуацію на Луганщині

Штурм Лисичанська не забезпечить Російській Федерації вирішальної переваги у війні, як і захоплення Сіверськодонецька у Луганській області.

Темпи наступу російських окупантів найближчими тижнями сповільняться, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

“Загарбники найближчими тижнями припинять наступи, що дозволить українським захисникам почати контрнаступ. Протягом останніх декількох днів російські війська досягли значних успіхів у районі Сіверськодонецьк-Лисичанська, але українські сили в основному досягли своєї мети в битві, уповільнивши наступ росіян”, – ідеться у повідомленні.

На думку аналітиків, тимчасова втрата цих двох населених пунктів на Луганщині не стане серйозним поворотним моментом у війні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські аналітики оцінили можливість атаки Білорусі на Україну

Ключові висновки аналітиків ISW:

– білоруські сили проводять мобілізаційні навчання вздовж українського кордону, але навряд чи вступлять у війну в Україні через слабкі можливості і негативні внутрішні наслідки військової участі;

– російські війська, імовірно, наблизилися до південних околиць Лисичанська і підсилюють своє угруповання навколо Сіверськодонецька, щоб завершити захоплення міст;

– окупанти продовжують спроби оточити українське угруповання в Гірському і Золотому, намагаються взяти їх під контроль;

– росіяни перекрили наземні українські лінії зв’язку вздовж траси Т1302 і використовують недавні досягнення вздовж шосе для посилення штурму Лисичанська;

– загарбники накопичили техніку і продовжують нарощувати оборонний потенціал уздовж південного напрямку.

Армії РФ не вистачає чисельності та сили для успіху в боях на сході України. Окупанти активізували зусилля з перекриття українських ліній зв’язку на трасі Т1302 Бахмут-Лисичанськ для підтримки своїх операцій у напрямку Лисичанська.

У ISW прогнозували, що росіяни зможуть взяти Лисичанськ під свій контроль найближчими тижнями. Як бачимо, ситуація погіршується.

В Інституті зазначили, що росіянам, ймовірно, будуть потрібні подальші затяжні бої з українськими військами, подібні до блокадних боїв у Маріуполі та Сіверськодонецьку, щоб захопити місто.