Експерти прогнозують припинення наступу росії в напрямку Лисичанська.

Штурмові операції Лисичанська не забезпечить росії вирішальної переваги у війні, як і можливе захоплення Сєвєродонецька. Темпи наступу окупантів найближчими тижнями значно знизяться.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що російські загарбники найближчими тижнями припинять наступи, що дозволить українським захисникам розпочати контрнаступ.

Зазначається, що протягом останніх кількох днів російські війська досягли значних успіхів у районі Сєвєродонецьк-Лисичанськ, але українські сили здебільшого досягли своєї мети у битві, сповільнивши наступ російських сил.

На думку експертів, тимчасова втрата Сєвєродонецька та Лисичанська не стане серйозним поворотним моментом у війні.

Ключові висновки аналітиків ISW:

  1. білоруські сили проводять мобілізаційні навчання вздовж українського кордону, але навряд чи вступлять у війну в Україні через їхні слабкі можливості та негативні внутрішні наслідки військової участі з боку росії.
  2. російські війська, ймовірно, наблизилися до південних околиць Лисичанська і посилюють своє угруповання навколо Сєвєродонецька, щоб завершити захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська. Ці досягнення навряд чи забезпечать російським силам вирішальну перевагу у подальших операціях в Україні та ще більше посилять російські шанси.
  3. Загарбники продовжують спроби оточити українське угруповання у Гірському та Золотому та, ймовірно, намагаються взяти під контроль ці населені пункти.
  4. Окупанти, ймовірно, перекрили наземні українські лінії зв’язку вздовж траси Т1302 та використовують нещодавні досягнення вздовж шосе для посилення штурму Лисичанська.
  5. російські війська накопичили техніку та продовжували нарощувати оборонний потенціал вздовж південного напрямку.

Читайте також

20 червня Збройні сили України вдарили ракетами по захоплених у 2014 році росією бурових установках АТ «Чорноморнафтогаз», які ще називають «вишки Бойка».

ЗСУ знищили платформи, оскільки за останні 8 років росіяни перетворили їх на своєрідні військові бази з протиповітряною обороною, гарнізонами і радіолокаційною розвідкою.

Крім того, 17 червня Військово-морські Сили ЗСУ американськими протикорабельними ракетами Harpoon вразили у Чорному морі російський буксир «Васілій Бех», що перевозив військових та озброєння на український острів Зміїний. Зокрема, на борту судна перебували зенітні ракетні комплекси «Тор».

Внаслідок удару, було вражено 70% екіпажу буксиру. Доля решти – невідома. Згодом «Васілій Бех» затонув.

Раніше Олег Жданов зазначив, що американські реактивні системи залпового вогню М270 MLRS і M142 HIMARS, які передали Україні, слід використати для пошкодження або знищення Кримського мосту.