“Росія на чолі з Путіним є державою-спонсором тероризму” – комітет Сенату прийняв резолюцію

Комітет Сенату США з міжнародних відносин схвалив резолюцію про включення Росії в список країн, які підтримують тероризм.

Остаточне рішення про визнання Росії державою, яка спонсорує діяльність терористів, має прийняти президент Джо Байден, повідомляє “Голос Америки”.

“Немає сумнівів у тому, що Росія на чолі з Володимиром Путіним є державою-спонсором тероризму. Те, що він зробив, віддавши наказ йти на Україну, було терористичним актом. Він військовий злочинець, і на ньому лежить відповідальність за кожен злочин, який було скоєно від його імені”, – сказав сенатор-республіканець від штату Айдахо Джеймс Ріш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цивілізований світ має визнати Росію державою-терористом – Резніков

На загальному голосуванні в Сенаті Резолюція “отримає значну кількість голосів”, переконаний республіканець.

Держдеп вносить до списку країн-спонсорів тероризму держави, які неодноразово підтримували теракти по всьому світу. Санкції, які накладаються на такі держави, обмежують допомогу від США, забороняють експорт і продаж продукції оборонного призначення, заходи контролю за експортом товарів подвійного призначення, різні фінансові та інші обмеження.

На цей час в список внесені чотири держави: Куба, Північна Корея, Іран і Сирія. Росія може стати п’ятою країною в цьому списку.

Резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму в американський Сенат подали демократ Річард Блументаль і республіканець Ліндсі Грем.

3 травня Верховна Рада України звернулася до Палати представників і Сенату Конгресу США щодо визнання Російської Федерації державою – спонсором тероризму. За постанову проголосували 344 депутати.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявляв, що країна розглядає таку можливість.

Також у квітня президент України Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена визнати Російську Федерацію державою-спонсором тероризму.