Воєнні злочини, геноцид, агресія – в Україні щодня фіксують сотні звірств російських окупантів

В Україні правоохоронці щодня фіксують сотні нових злочинів військовослужбовців Росії.

“Воєнні злочини – це наша біда. Кожного дня їх 200-300 плюс … Це тому, що в нас є обов’язок: коли є факт злочину, ми маємо розпочинати розслідування”, – заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова в інтерв’ю українським телеканалам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США створять групу для розслідування воєнних злочинів росіян. Її очолить “мисливець за нацистами”

Правоохоронці зараз не можуть злочини російських окупантів розслідувати ефективно, адже тривають бойові дії.

“Дуже часто у нас взагалі немає доступу ні до територій, ні до людей. Але це не означає, що ми не маємо розпочинати розслідування. Ми це будемо робити завжди”, – заявила чиновниця.

В Україні відбуваються усі воєнні злочини, які перераховані у Римському статуті. У магістральній справі щодо вторгнення Росії наразі є 623 підозрюваних.

“Ми говоримо, зокрема, щодо трьох найважливіших злочинів, як і вчиняються під час війни: воєнні злочини, геноцид і агресія. Що стосується злочинів агресії, у нас більше 20 справ. Що стосується геноциду, у нас уже є двоє підозрюваних щодо закликів до геноциду”, – уточнила очільниця Офісу генпрокурора.

Правоохоронці також розслідують 12 справ щодо екоцидів, які були вчинені під час цієї повномасштабної війни з РФ.

“Це злочини проти навколишнього середовища. Ви ж пам’ятаєте, як загарбники заходили на ЧАЕС і на інші атомні станції тощо. Тому, звичайно, ми ці провадження відкривали і їх розслідуємо. Який буде результат, подивимося, але ми в процесі”, – поінформувала генпрокурор.

21 червня в Україну приїхав генеральний прокурор США Меррік Гарланд, зустрівся із генпрокуроркою Іриною Венедіктовою. Обговорили притягнення до відповідальності російських загарбників.

Переслідування воєнних злочинців – це один з кроків міністерства юстиції США у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Департамент також створив цільову групу, яка займатиметься конфіскацією яхт та інших предметів розкоші російських олігархів.