У Путіна знайшли розкішний маєток, оздоблений напівкоштовним камінням

Журналісти OCCRP і “Медузи” опублікували розслідування про резиденцію президента Росії Володимира Путіна. Маєток знаходиться в Карелії біля Ладозького озера. На території декілька будинків.

Журналісти отримали доступ до тисяч листів завдяки витоку з двох будівельних компаній, що облаштовували територію навколо Хатинки рибалки. Серед них макети, креслення, дизайн-проєкти.

Згідно з супутниковими знімками, головну скляно-дерев’яну будівлю добудували в серпні 2012 року. У 2013 році на іншому березі затоки почали зводити іншу будівлю, яку в Росреєстрі називають “коморою”. Судячи з плану приміщень, до зберігання зерна вона не має жодного стосунку.

Це двоповерхова будівля з хвилеподібним дахом, яка більше нагадує будинок прийомів. Там є велика відкрита вітальня площею понад 200 кв. м. На кухні стоять мангал, казан, тандир, тепан та коптильня, як у розкішному ресторані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ему нужно дать пожизненное!” – що зараз відбувається в хоромах Медведчука та які таємниці розкоші приховує його “золотий вагон”

Також у будинку розташована власна пивоварня з австрійським обладнанням за 345 тисяч євро, яка може виготовляти 47 літрів пива на день. На другому поверсі розташована чайна кімната з видом на Ладозьке озеро, поряд – два басейни та стежка до природного водоспаду, що впадає в затоку. Там облаштовано усамітнену альтанку. Водоспад раніше був туристичною пам’яткою, але зараз закритий для публіки.

За інформацією OCCRP, кошторис на будівельні роботи від червня 2015 року склав 187 млн рублів і при цьому не включав меблі, обробку, освітлення та вартість архітектурного і дизайн-проєкту.

Згідно з розслідуванням, на прилеглих до Хатинки рибалки територіях розташовані переважно сільськогосподарські угіддя зокрема, форелеве господарство і ферма з розведення великої рогатої худоби, на якій вирощують биків заради мармурової яловичини.

У 2021 році там збудували професійну двоповерхову кухню на 600 кв. м, на першому поверсі якої розташовані приміщення для зберігання риби, м’яса та овочів, зони для випікання і приготування холодних та гарячих страв. На другому поверсі, ймовірно, розташовані скромні спальні працівників кухні.

Влітку 2021 поблизу почали будувати ще один будинок з видом на Ладозьке озеро.

Незважаючи на скромну назву Садовий будинок, його оздоблено натуральним напівдорогоцінним камінням лазуритом і лабрадоритом. Велику ділянку підлоги покрили мармуром Fior di Bosco, що коштує близько 110 тис. доларів. У будинку загалом шість ванн. Сантехніка для кожної коштує понад 3 млн рублів. На першому поверсі шість спалень, у центрі будівлі басейн із декоративним водоспадом, що падає з висоти верхнього поверху.

Судячи з документа, розробкою проєкту займалося елітне російське архітектурне агентство FullHouseDesign. Мінімальна вартість лише дизайн-проєкту для будинку такого розміру 12 млн рублів.

У Кремлі заперечують, що російський диктатор пов’язаний із цими об’єктами або з компаніями LLCInvest. За словами місцевих жителів, зазвичай проїзд до затоки відкритий, але під час приїзду важливих гостей дорогу перекривають співробітники ФСО.