США затвердили військову допомогу Україні на півмільярда: що входить у пакет

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про виділення додаткового пакету військової допомоги Україні на $450 мільйонів.

Про це заявив прес-секретар Міністерства оборони США Джон Кірбі.


Джон Кірбі
речник Міністерства оборони США

«Сполучені Штати анонсують додаткові 450 млн доларів військової допомоги як частину нашого зобов’язання у допомозі Україні захистити свою демократію перед неспровокованою агресією росії»

За його словами, пакет військової допомоги включає зброю та військове обладнання, включаючи нові високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARSдесятки тисяч боєприпасів для артилерії, яка вже була поставлена в Україну, а також патрульні кораблі для захисту українського узбережжя та водних шляхів.

Як повідомлялося, новий пакет військової допомоги передбачає надання Україні систем HIMARS і боєприпасів.

Тим часом, перші американські системи HIMARS вже прибули в Україну.

1 червня США зобов’язалися надати Україні ракетні системи високої мобільності HIMARS та необхідні боєприпаси.

Наприкінці травня США вирішили передати Україні реактивні системи залпового вогню М270 MLRS і M142 HIMARS. Вони можуть запускати шквал ракет на сотні кілометрів – набагато далі, ніж усі системи, що вже перебувають на озброєнні українських військових.

Водночас, США домовилися з Києвом не бити зі згаданих систем по території росії, адже це загрожує зворотними ракетними обстрілами рашистів і масовими жертвами серед цивільного населення.

Компромісно, США передадуть Україні звичайні ракети до системи HIMARS, дальність пострілів яких не перевищує 80 кілометрів. Водночас, Україна не отримає балістичні ракети ATACMS, що здатні завдавати удари до 300 кілометрів по території росії у глибокому тилу.

Крім того, США передаватимуть Україні розвідувальну інформацію для нанесення ударів з HIMARS.