Мобілізація в Україні: що змінилося для бійців тероборони

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні оголосили загальну мобілізацію. Дехто добровільно записався у Сили територіальної оборони.

Нещодавно президент Володимир Зеленський підписав документ про зміни до Закону України “Про основи національного спротиву”. Що саме змінилося для бійців ТрО, розповідає ГО “Юридична сотня” у Facebook.

За словами юристів, є чотири важливі зміни, що стосуються територіальної оборони та її учасників. Серед них:

– Тероборону дозволяється залучати до виконання завдань у районах ведення бойових дій. Це рішення ухвалює Головнокомандувач ЗСУ. Українці, які служать у ТрО тепер можуть бути задіяними у веденні бойових дій незалежно від їх місця територіальної реєстрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні на блокпостах та у метро вручають повістки – в ЗСУ розповіли, чи це законно

– Серед завдань ТрО тепер є надання правових послуг населенню в порядку, що передбачений законом “Про безоплатну правову допомогу”.

– Усі добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ) під час воєнного стану оперативно підпорядковуються командирам військових частин Сил територіальної оборони.

– Під час дії воєнного стану ДФТГ за рішенням Головнокомандувача ЗСУ можуть виконувати завдання поза межами території своєї громади, де створено та діє ДФТГ. Зокрема, їх можуть направлати до зон бойових дій.

Під час загальної мобілізації в Україні є правила та умови навіть у воєнний час, згідно яким деякі категорії військовослужбовців можуть бути звільнені зі служби. Військові в Україні, які служать за контрактом, зокрема у Силах тероборони, мобілізацією та призовом резервістів можуть звільнитися під час війни за низки умов, про які також розповіли у “Юридичній сотні”.