Як Росія може напасти на НАТО: експерт розповів про варіант

Президент РФ Володимир Путін може розв’язати війну з Литвою, щоб захопити так званий Сувалкський коридор. Це частина Польщі між Білоруссю та Калінінградською областю.

Такі дії Росії можуть призвести до розвалу НАТО, каже військовий експерт Михайло Самусь в ефірі Freeдoм.

Якщо на Литву нападуть, усі країни НАТО повинні будуть вступити у війну. Але це можливо лише за підтримки всіх членів. Війна в Україні показала, що не всі країни готові піти на пряму конфронтацію з Росією.

“Путін знає, що існують країни, та ж Німеччина чи Угорщина, можливо Франція, які не хочуть прямої війни з Росією. Вони розуміють, що вони до неї не готові”, пояснив експерт.

2017 року Росія і Білорусь на навчаннях відпрацьовували можливе захоплення Сувалкського коридору. Планували зробити це за кілька годин.

“За ці години може конкретно відреагувати або Литва, або тільки Польща. НАТО для цього потрібно декілька днів, якщо не тижнів”, зазначив Самусь.

У тому регіоні немає жодних оборонних ліній, немає підготовленої оборони. Росія може цим скористатися.

“Вони входять в цей коридор і не починають стріляти. Як в Криму було: “ми ввічливі люди, ми просто хочемо забезпечити проїзд наших поїздів і фур, ми нічого не робимо”, пояснив він.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Литва ще в лютому закрила свій повітряний простір для польотів з Росії до Калінінграда через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

21 червня Литва заборонила перевезення санкційних товарів до Калінінградської області автомобільним транспортом. Зараз перепустки в Литву очікують майже 330 автопоїздів. Литовська митниця розвертає вантажівки на білорусько-литовському кордоні у пункті пропуску Мʼядинінкай.

У Росії заявили, що їхня реакція на заборону Литви на перевезення санкційних товарів до Калінінградської області, буде мати “практичний” характер.