Литва хоче розмістити у себе більше військ НАТО

Литва планує збільшити витрати на оборону до 3% ВВП.

Це дасть можливість розмістити у країні більше військ НАТО, сказав президент Литви Ґітанас Науседа, передає Reuters.

Він зробив заяву напередодні саміту НАТО. На ньому розглянуть способи протидії російським загрозам безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відпрацювала ракетний обстріл Естонії

Члени НАТО не можуть дійти згоди щодо розгортання військ і додаткового озброєння. Держави на східному флангу прагнуть отримати більше постійних підкріплень на своїй території. Поки їм бракує інфраструктури для їх розміщення.

Німеччина зараз командує загоном НАТО чисельністю близько 1,7 тис. осіб в Литві. Його посилили відразу після вторгнення Росії в Україну.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Литва ще в лютому закрила свій повітряний простір для польотів з Росії до Калінінграда через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

21 червня Литва заборонила перевезення санкційних товарів до Калінінградської області автомобільним транспортом. Зараз перепустки в Литву очікують майже 330 автопоїздів. Литовська митниця розвертає вантажівки на білорусько-литовському кордоні у пункті пропуску Мʼядинінкай.

У Росії заявили, що їхня реакція на заборону Литви на перевезення санкційних товарів до Калінінградської області, буде мати “практичний” характер.