Чорнобаївка та звільнена Зона відчуження – незвичні екскурсії пропонують у час війни

Повномасштабне вторгнення Росії внесло корективи в культурне життя України. Навіть екскурсії – вже не про музеї і архітектурні памʼятки. У воєнній Україні роблять тури зруйнованими будинками чи подорожі, які ніколи не відбудуться.

Gazeta.ua розповідає про 5 дивних українських екскурсій часів війни.

Тур в Чорнобаївку

В Україні організували тур до легендарної Чорнобаївки. Вирушити на екскурсію до села під Херсоном можна буде після закінчення війни. А купити квиток – є можливість вже зараз.

Весь прибуток від продажів відправлять на допомогу ЗСУ та місцевим жителям.

Планується, що в ході одноденної екскурсії гід, який сам пережив окупацію, покаже охочим місцеві памʼятки. А саме: легендарний аеродром, де залишилися кістяки згорілих вертольотів РФ, залишки командного пункту ворога. Гід також розповість, скільки разів українська артилерія точним ударом знищувала рашистів.

Вартість туру – 699 грн з особи. Діти, волонтери та учасники бойових дій зможуть відвідати екскурсію за пільговою ціною. У цю вартість входить проїзд з Херсона до Чорнобаївки та назад, супровід гідом, обід у ресторані та вхідний квиток у музей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безплатні екскурсії, ярмарки та лавандовий парк: куди піти у Києві на вихідних

Екскурсія зруйнованими будинками Києва

У Києві проводять пішохідні екскурсії столицею. Розповідають про історію міста, яке вистояло у Другій Світовій війні, а також про сучасне повномасштабне вторгнення в Україну.

Серед точок маршруту: телевізійна вежа та інші зруйновані чи пошкоджені через російські обстріли будинки Києва.

Віртуальні музеї – руїни Київщини та Чернігова

У столиці, Київській області та Чернігові з’явились 3D-тури будівлями, зруйнованими та пошкодженими російськими загарбниками.

Віртуальний музей створили Юрій Зозуля, Дмитро Матяш і Микола Омельченко. Вони є співзасновниками проєкту “Війна впритул”.

Команда знімала за допомогою дронів.

Мета проєкту – показати світовій спільноті реальний масштаб руйнувань.

Екскурсії в Чорнобиль

Попри те, що Чорнобиль від російських окупантів звільнили лише 31 березня, у місто вже відновили екскурсії. Пропонують одноденні тури безпечними маршрутами.

Зважаючи на знижений попит на туризм у війну туристичні компанії вигадують нові цікавинки. Так “Чорнобиль Тур” – пригощають туристів “чорнобильською кавою”. Роблять з додаванням полину.

Екскурсія зруйнованим Ірпенем від дітей

Брати Микита та Гліб з Ірпеня показали, де ховалися від вибухів і куль, як виглядають зруйновані будинки міста. Відео екскурсії дітей понівеченим містом показали у “DW”.

Росіяни почали проводити екскурсії по напівзруйнованому драмтеатру в окупованому Маріуполі, повідомили в “InformNapalm”.Також біля будівлі театру, що під час російських бомбардувань у березні стала братською могилою для сотень містян, окупанти встановили колонки.