Що потрібно знати сьогодні: огляд економічних подій дня

З економічних нових сьогодні здебільшого йдеться про рекордні показники індикаторів, які свідчать про погіршення становища світової економіки. Зокрема, початок року для одного з основних американських фондових індексів S&P 500 став найгіршим півріччям з часів президентства Річарда Ніксона. Інфляція в Канаді сягнула рекордних з 1983 року значень – майже 7,7%. Центробанк Норвегії підвищив ключову ставку на 50 базисних пунктів у четвер, що стало найбільшим разовим підвищенням з 2002 року, і не відкинув подальшого підвищення на цю величину, оскільки країна прагне контролювати інфляцію.

Вторгнення росії в Україну викликало нові економічні потрясіння в усьому світі. Міжнародний валютний фонд (МВФ) вже переглянув прогноз по зростанню світового у ВВП у квітні в бік зниження, однак з того часу ситуація погіршилася.

Проте країна-агресор продовжує агресивні дії в тому числі на газовому ринку. Німеччина оголосила «тривожний рівень» побоюючись можливої зупинки надходжень російського газу.

Сьогодні також стало відомо, що техгігант Thales йде з росії, відтак безпека грошей на рахунках росіян під загрозою. Також через 27 років офіційної діяльності, фінський виробник лакофарбової продукції Tikkurila залишає російський ринок.

Є й позитивна новина. В Україні за січень-травень поточного року оприлюднено 51 кримінальне провадження щодо рейдерства. Це майже вдесятеро менше проти аналогічного періоду 2021 року.

Ось що потрібно знати з основних економічних новин, які мали місце у четвер, 23 червня, про що нижче у наших матеріалах.

Погіршення прогнозу МВФ для глобальної економіки

Широкомасштабна війна росії проти України викликала нові економічні потрясіння в усьому світі. Ситуація лише ускладнюється змушуючи переглядати прогнози щодо зростання світового у ВВП. Зокрема МВФ  у квітні вимушений був оновити прогноз, проте з того часу ситуація лише погіршилася. Очікування щодо погіршення зростання світової економіки у 2022 році Фонд переглянув на 0,8 в.п. до 3,6%, у 2023 році — на 0,2 в. п. – до 3,6%.

Основний біржовий індекс США впав на 21%

За перші шість місяців індекс S&P 500 впав уже на 21%. Востаннє подібне падіння фіксувалося ще у 1970 році.

До завершення червня ще є кілька торгових днів, тому цей показник може змінитися. Однак  очікування ринку досить песимістичні. Інвестори висловлюють побоювання, що «токсична суміш» високої інфляції та агресивних дій ФРС приведуть економіку США до рецесії.

Раніше повідомлялося, у травні інфляція у США прискорилася до 8,6% р/р — це максимальні темпи зростання з кінця 1981 року.

Канада потерпає від зростання цін

У травні канадці продовжували відчувати вплив зростання цін, оскільки споживча інфляція прискорилася до 7,7% у річному вимірі. Це — найбільше річне зростання із січня 1983 року.

Зазначається також, що істотного впливу на інфляцію в Канаді обумовило зростання цін на нафту спровоковане російською військовою агресією. Ціни на енергоресурси в травні зросли на 34,8%р/р. Проти квітня 2021 споживачі платили за бензин на 48% р/р більше у травні через вищі ціни на сиру нафту, що також призвело до зростання інших типів пального (+95,1%). Пальне показало чи не найбільше зростання, яке за рік подорожчало на 36,3% р/р. Суттєво збільшилися ціни також на продовольство, які вже другий місяць поспіль зростають майже на 10%.

Харчові жири та олії (+30%) показали найбільше зростання за весь час ведення статистики, переважно через вищі ціни на кулінарні олії.

Центробанк Норвегії підняв ставку

Центробанк Норвегії підвищив облікову ставку на 50 б.п. у четвер, що стало найбільшим разовим підвищенням з 2002 року, і не відкинув подальшого підвищення на цю величину, оскільки країна прагне контролювати інфляцію.

Комітет із монетарної політики Norges Bank підвищив ставку за депозитами до запитання з 0,75% до 1,25%, перевищивши власний прогноз, зроблений у березні, щодо підвищення до 1,0%.

Norges Bank знизив свій прогноз зростання економіки материкової частини Норвегії, крім видобування нафти та газу, до 3,5% на 2022 рік з 4,1%, що спостерігалися в березні.

Прогноз базової інфляції на 2022 рік був підвищений з 2,5% до 3,2%, а прогноз на 2023 рік – з 2,4% три місяці тому до 3,3%.

Німеччина стурбована можливою зупинкою надходжень російського газу

Німеччина побоюються, що росія у липні може повністю припинити постачання газу. Німецькі сховища нині заповнені лише на 58%, і до 1 листопада уряд Німеччини хоче забезпечити 90%. Але через проблеми з Північним потоком імпортери змушені купувати додаткові обсяги на спотовому ринку за набагато вищими цінами. Після повної зупинки газопроводу вартість газу ще більше зросте.

Зауважимо, другий рівень ризику, запроваджений у Німеччині, означає дефіцит постачань, третій та останній – фізичний дефіцит та необхідність економії газу аж до вибіркових відключень під держконтролем.

Tikkurila залишає російський ринок

Санкції й надалі не залишають вибору для провідних компаній, як і для російського ринку. Зокрема фінський виробник лакофарбової продукції Tikkurila через 27 років офіційної діяльності, залишає російський ринок.

В плани компанії входить продаж фабрик, які функціонують на росії, з тим, щоб зберегти наявні робочі місця співробітникам. У Tikkurila відзначають, продаж продукції компанії підприємствам держсектора, нафтогазової та авіаційної промисловості було припинено раніше.

Техгігант Thales йде з росії

Аналогічна ситуація й на ринку банківських послуг. Французька міжнародна промислова група Thales забезпечує рішеннями безпеки 80% російської банківської системи, включаючи підсанкційні Сбербанк, ВТБ та Альфа-банк.

Компанія повідомила, що продає бізнес і повністю йде з російського ринку. Оскільки Thales також відповідала за захист індивідуальних кредитних карт, Альфа-банк розглядає тимчасові обмеження на використання безконтактної оплати та платежів в інтернеті.

В інших банках ситуація схожа. Отже, кількість користувачів карток, які втратять захист своїх безготівкових коштів, перевищує 100 млн осіб.

Рейдерства в Україні поменшало істотно

За перших п’ять місяців  2022 року оприлюднено 51 кримінальне провадження пов’язаними з рейдерством. Це майже в 10 разів менше проти січня-травня 2021 року.

Значне зниження кількості кримінальних проваджень з приводу рейдерства пов’язано з тривалою забороною на вчинення реєстраційних дій як у нотаріусів, так і й у державних реєстраторів.

Також важливим фактором стали більш сувора відповідальність за правопорушення та видозмінена робота судової системи під час війни.