Кабінки для купання і перші нудисти – яким був пляжний відпочинок киян 100 років тому

Столичні пляжі влітку 2022 офіційно не відкриватимуть для відпочинку, оскільки під час воєнного стану це небезпечно. Також якість води, за результатами експертиз, на більшості пляжів не відповідає нормі. Але попри рекомендації міської влади кияни не упускають можливість позасмагати біля Дніпра.

Gazeta.ua пропонує згадати, яким був відпочинок біля води понад 100 років тому.

Перший громадський пляж у Києві відкрили влітку 1918 року на Трухановому острові. Зону відпочинку організували німецькі військові, які перебували у Києві в часи гетьмана Павла Скоропадського. З часом цей пляж полюбили кияни і не шкодували 5 копійок на один кінець на човні, щоб туди дістатися, оскільки ще не було Пішохідного мосту до острова.

Відпочинок біля води серед киян був популярним й раніше. Але замість пляжів існували спеціальні купальні. Для купання збивали спеціальні кабінки з дошок на колесах з лопатями, що стояли на воді. Людина повинна була крутити педалі, щоб відплисти від берега і тільки тоді можна було роздягнутись і зануритись в воду. Важливо було відпливати якнайдалі від берега, щоб оголену людину бачили якнайменше відпочивальників. Найпопулярніше місце для купань було між Поштовою площею і Парковим мостом.

Засмагати не було прийнято – це вважалось непристойним. А також у той час була у моді бліда шкіра. Це означало, що людина займається розумовою діяльністю. Засмага ж вказувала на те, що людина заробляє собі на життя фізичною працею.

У той час чоловіки для купання одягали трико – довгі труси і майка, зшиті разом. Жінки одягали тільки суцільні купальники з однотонної матерії. Ті могли були оздоблені мереживом чи тугим поясом на талії. Обов’язковими були шапочки, капелюхи чи пов’язки для волосся. Представники робочого класу не мали коштів на придбання костюмів для купання, тому купалися оголеними у безлюдним місцях.

Перші нудисти також з’явились 1918 року. Проте 1924 року нарком з охорони здоров’я Микола Семашко заявив, що це негігієнічно, нудистів з громадських пляжів “перевели” на окремі. Відтоді батьки почали брати дітей для відпочинку біля води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історію Києва зруйнувати не вдасться: фото незламної української столиці з минулого століття

Після Другої світової війни Труханів острів повністю перетворився на зону відпочинку та спорту. Між пляжем і берегом курсували катерки, які кияни прозвали “лаптями” та “калошами”. З 1957-го від Набережного шосе сюди веде пішохідний міст, який зробив острів доступнішим для відпочинку. З часом значна частина відпочивальників перемістилась на пляжі Гідропарку, бо туди зручно добиратись на метро. Проте найстаріше місце відпочинку блія Дніпра досі залишається популярним.

Раніше Gazeta.ua готувала підбірку про те, яким був перший в країні і другий в Європі електричний трамвай. Прочитати історію столичного комунального транспорту та глянути раритетні фото можна тут.