Центробанк Норвегії підняв ставку: рекордне разове підвищення за два десятиліття

Центральний банк Норвегії підвищив ключову ставку на 50 базисних пунктів у четвер, що стало найбільшим разовим підвищенням з 2002 року, і не відкинув подальшого підвищення на цю величину, оскільки країна прагне контролювати інфляцію.

Про це пише агентство Reuters.

Комітет із монетарної політики Norges Bank підвищив ставку за депозитами до запитання з 0,75% до 1,25%, перевищивши власний прогноз, зроблений у березні, щодо підвищення до 1,0%.

«Виходячи з поточної оцінки комітетом перспектив та балансу ризиків, облікову ставку, швидше за все, буде підвищено до 1,5% у серпні», — йдеться у заяві губернатора Іди Уолден Бач.

«Швидше підвищення ставки зараз знизить ризик збереження високого рівня інфляції та необхідність більш різкого посилення монетарної політики в майбутньому».

На частину 2022 року, що залишилася, Norges Bank планує підвищувати ставки на 25 базисних пунктів на кожній із чотирьох нарад з питань політики, хоча підвищення їх з більш значним кроком також може бути варіантом, сказав Бач, на пресконференції.

Центральний банк передбачив, що облікова ставка може зрости до 3% до середини 2023 року, раніше вказавши на ставку 2,5% до кінця того ж року.

«Це підкреслює, наскільки центральні банки стурбовані інфляцією», – написав Торбьорн Ісакссон, головний аналітик Nordea Markets у Швеції.

Norges Bank знизив свій прогноз зростання економіки материкової частини Норвегії, крім видобування нафти та газу, до 3,5% на 2022 рік з 4,1%, що спостерігалися в березні.

Прогноз базової інфляції на 2022 рік був підвищений з 2,5% до 3,2%, а прогноз на 2023 рік – з 2,4% три місяці тому до 3,3%.

Центральний банк орієнтований на базову інфляцію лише на рівні 2,0% з часом.

Раніше повідомлялося, інфляція в Канаді досягла рекордних з 1983 року значень – майже 7,7%

Нагадаємо, Центральні банки в усьому світі щосили намагаються стримати зростання цін після пандемії COVID-19 та війни в Україні, що призвело до підвищення облікової ставки Федеральної резервної системи США на 75 базисних пунктів минулого тижня, несподіваного підвищення Швейцарського національного банку та нових інструментів політики на ЄЦБ.