Названо найзручніше місто для життя у 2022 році – Economist

Найзручнішим містом для проживання у 2022 році за версією британського видання The Economist стала столиця Австрії Відень. Водночас Київ цього року до рейтингу не включили через повномасштабне вторгнення рф. 

Відень уже утретє за останні 5 років очолює цей рейтинг. Минулого року місто втратило 12 позицій через нову хвилю коронавірусу.  

Друге місце у рейтингу зручних міст посів Копенгаген (Данія), третє – Цюрих (Швейцарія). До топ-10 потрапили також Калґарі (Канада), Ванкувер (Канада), Женева (Швейцарія), Франкфурт (Німеччина), Осака (Японія), Амстердам (Нідерланди), Мельбурн (Австралія).

Укладачі рейтингу оцінили умови життя у 172 містах світу, на основі 30 показників, які стосуються стабільності, охорони здоров’я, культури, довкілля, освіти та інфраструктури. Також враховується і результат боротьби із наслідками пандемії коронавірусу. 

Хоч Києва у рейтингу немає через війну, до звіту включили російські міста Москва та Санкт-Петербург, які потрапили на 80 та 88 позиції.

Експерти уточнили, що через повномасштабну агресію рф показники погіршились у Будапешті та Варшаві, куди виїхала значна частина українців. Якщо війна триватиме весь 2022 рік, то ще більше міст світу постраждають від перебоїв із постачанням товарів та палива.

У 2021 році рейтинг зручних міст очолив новозеландський Окленд, а колишній лідер Відень опинився за межами топ-10.

Також торік Київ очолив рейтинг українських міст для ведення бізнесу та інвестицій за версією Forbes.

Тим часом Тель-Авів у 2021 році уперше очолив рейтинг найдорожчих міст для проживання за версією Economist Intelligence Unit, обійшовши Париж (у 2020 займав перше місце) і Сингапур, які сьогодні розділяють 2 позицію списку.