Усі кінотеатри в Росії можуть закрити на 5-10 років

У Росії не відкидають закриття всіх кінотеатрів до кінця поточного року.

Якщо це трапиться, відновити роботу їм не вдасться впродовж наступних 5-10 років, повідомляє “Сибирь.Реалии”.

“Російські кінопрокатники зазнають грандіозних втрат через санкції Євросоюзу й Сполучених Штатів Америки. Вони так і не отримали очікуваної допомоги від держави й тепер не відкидають закриття практично всіх кінотеатрів в РФ”, ідеться в повідомленні.

На думку Асоціації власників кінотеатрів Росії, понад половину кінозалів у країні до кінця цього року закриють. Є й песимістичніший прогноз: через брак голлівудських прем’єр до кінця року закриються абсолютно всі кінотеатри країни, зокрема 90% приватних. Росіяни перестали ходити в кіно, падіння відвідуваності сьогодні становить орієнтовно 70%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одна з найбільших авіакомпаній РФ скорочує парк літаків на 45%

“Ми чекали цієї весни й літа, оскільки нарешті зняли карантинні обмеження щодо заповнюваності залів. Народ звик і вже не боявся коронавірусу, а попереду був сезон блокбастерів. І тут “спецоперація”, санкції, почали йти студії. Була якась надія: промайнула інформація, що, можливо, влітку хтось з голлівудських кінокомпаній повернеться. Але санкції проти керівництва Universal Pictures поставили на наших надіях жирну крапку”, розповів директор компанії “Кінопрокат Омськ” Дмитро Савельєв.

В умовах фінансового провалу деякі кінотеатри в Росії нелегально крутять зняті через війну в Україні з російського прокату голлівудські стрічки. Так зробив, наприклад, кінотеатр “Москва” у Владивостоці в середині травня. Водночас досвідчені учасники ринку знають, що в разі піратського прокату покарають не країну, а конкретний кінотеатр.

Одна з найбільших корпорацій індустрії розваг у світі The Walt Disney Company підтримала Україну. Компанія зупинила показ своїх фільмів у кінотеатрах Росії з 1 березня. Sony Pictures слідом за Disney і Warner Bros також зупинила прем’єри своїх фільмів у Росії.

18 березня американська кіностудія Paramount призупинила діяльність у Росії та пожертвувала $1 млн на гуманітарну допомогу, зокрема Україні.