Через війну та COVID: МВФ знизить прогноз по світовій економіці

Вторгнення росії в Україну викликало нові економічні потрясіння в усьому світі. Міжнародний валютний фонд (МВФ) вже переглянув прогноз по зростанню світового у ВВП у квітні в бік зниження, проте з того часу ситуація погіршилася.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву першого заступника голови МВФ Гіти Гопінат на конференції в Марокко.

«У квітні ми знизили прогнози глобального зростання до 3,6% як на 2022, так і на 2023 рік. З того часу війна в Україні та санкції проти росії загострилися», – сказала Гіта Гопінат.

За словами першого заступника голови МВФ, найбільший вплив спостерігається в Україні, але в глобальному масштабі також спостерігається слабше зростання. Інфляція продовжує залишатися  незмінно високою перевершивши рекордні  межі цін на енергоносії та продовольчі товари в багатьох країнах.

На тлі війни, недавні суворі заходи з блокування в Китаї посилюють проблему зростання й можуть викликати подальші збої в глобальних ланцюжках поставок, додала заступник голови МВФ.

«У підсумку глобальне зростання, ймовірно, буде нижче, ніж очікувалося, а інфляція вище», – констатувала Гопінат.

Раніше повідомлялося, МВФ попереджає, що  світова економіка наразі перебуває у найгіршому стані за останніх 80 років.  Причинами такого стану стали повномасштабна війна росії проти України, пандемія коронавірусу та загроза зміни клімату через глобальне потепління. Внаслідок цих чинників у всьому світі зросла інфляція, ціни на харчові продукти та енергоносії. Також Міжнародний валютний фонд застерігає країни від глобальної економічної фрагментації через широкомасштабне вторгнення росії в Україну.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд попереджає, що вже втретє планує погіршити свій прогноз щодо зростання глобальної економіки у 2022 році через низку чинників, зокрема через війну рф в Україні, зростання інфляції, санкції, а також блокування в Китаї через нові спалахи COVID. Очікування щодо погіршення зростання світової економіки у 2022 році Фонд переглянув на 0,8 в.п. до 3,6%, у 2023 році — на 0,2 в. п. – до 3,6%.