На Львівщині облаштовують перше немодульне житло для тимчасових переселенців

У Великих Грибовичах на Львівщині облаштовують перше житло для вимушених переселенців не в модульній конструкції, а в будівлі. Для цього використали недобудову Народний дім.

Там зможуть жити, насамперед, жінки й вдови військовослужбовців та їхні діти. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Житло хочуть створити на базі недобудованого Народного дому. Будівництво НД призупинили у 2006 році. Раніше там мали бути приміщення для нотаріуса, кімната дільничого, зали для художніх гуртків.

У форматі житла для переселенців Народний дім використовуватимуть до закінчення війни. Після перемоги будівля повернеться до своїх безпосередніх функцій.

Попередньо, там можна розмістити 80 осіб. На двох поверхах будинку – заплановано по 7-8 кімнат. У кожній з них – чотири ліжка. Ще є одна зала – 78 кв. м.

“Одне приміщення 205 кв. м тут можна облаштувати місце для відпочинку, їдальню та кухню. Без суттєвих перепланувань реально зробити 8 душових та 10 туалетних кабін, дві кімнати для прання та сушіння одягу”, – розповів директор департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житло для переселенців: які є альтернативи, окрім контейнерних містечок

Уже є перші кілька сімей, які будуть жити в будинку. Інші кандидати заповнюють анкети та проходять обов’язкову співбесіду.

“Зважаючи на те, що люди житимуть в одному спільному просторі, їм має бути комфортно не лише в побуті, а й психологічно”, – пояснили у департаменті міської агломерації ЛМР.

У Львові облаштували вже три модульні містечка для вимушено переселених українців, де загалом живе орієнтовно 1000 людей. Всі будинки – подарунок від Польщі. Крім того, у місті зводять ще дерев’яні будиночки для вагітних жінок. Ці роботи фінансує Червоний хрест.