Окупанти розкрадають Запорізький залізорудний комбінат, що належить словакам

Адміністрація підприємства з іноземними інвестиціями ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» (місто Дніпрорудне Запорізької обл.) заявила про втрату контролю за його діяльністю на тимчасово неконтрольованій території України. Крім того, ЗЗРК оголосив про проведення позачергових зборів акціонерів.

За інформацією підприємства, з початком активних бойових дій на території України адміністрація ЗЗРК з метою дотримання техногенної безпеки з 26 лютого реалізувала низку заходів щодо тимчасової консервації виробничого процесу — з дня окупації військами рф частини територій Запорізької області. А з 15 червня господарська діяльність та управління виробничими процесами ЗЗРК неможливі через неправомірні дії третіх осіб, пише «НВ Бізнес».

Майно комбінату перебуває у незаконному володінні та під контролем третіх осіб. ЗЗРК фактично втратив контроль та доступ до своїх виробничих процесів та потужностей, іншого майна, до всіх документів, у тому числі до трудових книжок працівників, оригіналів наказів, особистих справ працівників, табелів обліку робочого часу. Наказом по ЗЗРК від 15 червня призупинено виробничу діяльність комбінату з використанням майна, над яким втрачено контроль.

«В умовах тимчасової окупації м. Дніпрорудне представники військових формувань РФ незаконно проникли на територію підприємства і перешкоджають керівництву комбінату в управлінні, а також роблять незаконні дії з майном ЗЗРК. Своїми протиправними діями вони порушують чинне законодавство України та норми міжнародного права, а також завдають матеріальних збитків ЗЗРК», — заявили на комбінаті.

При цьому уточнюється, що адміністрація ЗЗРК заявила про втрату контролю за діяльністю підприємства — відповідну заяву подано керівництвом підприємства до СБУ та правоохоронних органів.

Також наголошується, що відомості про фізичних осіб, які співпрацюють з окупантами країни-агресора та надають їм допомогу у скоєнні протиправних дій щодо підприємства та його власності, передані до СБУ та інших правоохоронних органів для реагування на факт захоплення підприємства та колабораціоністської діяльності відповідно до кримінального законодавства України.

Керівництво підприємства вимагає внести відомості про правопорушення щодо ЗЗРК до ЄРДР та розпочати досудове розслідування. Адміністрація підприємства всебічно співпрацює з усіма правоохоронними органами, надаючи всі необхідні документи та роз’яснення в установленому законом порядку, наголошено у заяві.

З урахуванням ситуації наглядова рада ЗЗРК скликала позачергові збори акціонерів на 15 липня, які проводитимуться дистанційно. Порядок денний та бюлетені голосування на сайті підприємства наразі відсутні.

ЗЗРК розробляє Південно-Білозерське та Переверзівське залізорудні родовища, виробляє товарну агломераційну та мартенівську залізну руду. Реалізує продукцію метпідприємствам Словаччини, Чехії, Австрії та Польщі, а також в Україні – меткомбінату Запоріжсталь. Основними акціонерами ПрАТ є словацька фірма Minerfin, a.s. — 51,17%, Запоріжсталь — 29,52%, чеська KSK Consulting.