Міноборони закликає не поширювати подробиць воєнних операцій ЗСУ

Міноборони просить не публікувати й не поширювати інформацію про успіхи Збройних сил України.

Це шкодить українським захисникам, написала в Teleram заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

“Навіть якщо ви маєте власні джерела інформації на фронті, не треба писати в соцмережах деталі воєнних операцій ЗСУ. Та й джерела на тактичному рівні не знають всієї ситуації, бо мають уявлення лише про фрагмент”, написала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маляр розповіла, чому про успіхи ЗСУ на півдні розповідають стримано

За її словами, інформація про звільнення чи втрату населеного пункту, надана до завершення операції, вважається некоректною. Маляр закликає чекати на офіційну інформацію від Генерального штабу.

“От зараз двоє колишніх нардепів і один чинний почали писати про зброю, яка застосовується на Херсонському напрямку, про хороші новини з Херсона, про зайняті вулиці в Херсоні тощо. І цим шкодять ЗСУ”, пояснює замміністра.

Маляр розповідає, що під час війни така інформація свідомо подається із запізненням. Це правило інформування в умовах воєнного стану. Воно зумовлене доцільністю під час проведення воєнних операцій і заходами безпеки.

“Це означає, що розголошення або спотворення інформації про деталі воєнної операції до того, як про це заявили офіційні джерела (Міноборони або ЗСУ) шкодить нашим Збройним силам та ускладнює виконання завдань”, підсумувала вона.

Раніше Маляр пояснювала, що російські окупанти відслідковують в українському інформаційному просторі будь-яку інформацію про розташування інфраструктури. Стосується це й лікарень, які загарбники знищують. Вона закликала не публікувати назви й місце розташування польових госпіталів і лікарень, оскільки ворог зацікавлений в тому, щоб знищувати місця, де лікуються українські військові.

Проте дозволяється показувати: лікарів зі спини (щоб не наражати їх на особисту небезпеку); лікувальний заклад без розпізнавальних ознак щоб не було зрозуміло де це; але назву закладу не називати. Як це роблять військові ЗМІ “в одній із лікарень України або в одній із лікарень на півдні”.