Чехія планує стати повністю незалежною від російських енергоресурсів

Чехія збирається відмовитися від енергоресурсів з росії та протягом п’яти років стати енергетично незалежною державою.

Про це повідомив прем’єр Чехії Петр Фіала.

“На жаль, Чехія – одна з небагатьох країн, чия залежність у цьому плані надзвичайно висока. І не лише тому, що ми колись були частиною радянського блоку”

— Петр Фіала
прем’єр Чехії

Фіала звинувачує у цьому свого попередника Андрія Бабіша. Ще п’ять років тому Чехія отримувала приблизно чверть газу з Норвегії, але за часів Бабіша стала майже повністю залежною від путінської росії у постачанні газу.

Чеський прем’єр наголосив, що Чехія готова до зими без російського газу. Запаси у підземних сховищах знаходяться на рекордно високому рівні – 73% станом на 21 червня.

“Проте наша країна не може собі дозволити залишатися на 100% залежною від одного ненадійного постачальника. Тому ми в уряді склали план досягнення енергетичного суверенітету протягом наступних п’яти років… Ми повинні якомога швидше відрізатися від росії та стати енергетично незалежною державою”

— Петр Фіала
прем’єр Чехії

Раніше ми писали, що скорочення росією поставок газу в Європу є шахрайським ходом. Євросоюз у відповідь зробить важливі короткострокові заходи.

Також нагадаємо, що міжнародне енергетичне агентство (МЕА) рекомендує ЄС терміново готуватись до повної зупинки поставок російського газу цієї зими.