В Україні запрацювала онлайн-мапа руйнувань: для чого потрібна

В Україні створили мапу руйнувань, на якій відображатимуть будівлі, знищені чи пошкоджені російськими окупантами.

Онлайн-мапа фіксуватиме й зберігатиме інформацію про повністю або частково зруйновані об’єкти соціальної, транспортної та житлової інфраструктури внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. На сайті, де розмістили мапу, пояснюють, що вона має допомогти у збиранні коштів на відновлення.

“Мета мапи допомогти зібрати кошти на відновлення всіх зруйнованих об’єктів. Для цього карта акумулює інформацію про всі зруйновані РФ житлові, соціальні та інфраструктурні об’єкти. Уряд створив Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури й державну фандрейзингову платформу UNITED24, де кожен охочий може пожертвувати кошти на відбудову”, ідеться в описі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокурор Гаазького суду розповів про докази воєнних злочинів РФ в Україні

Аналітики наносять координати та фото руйнувань, завданих Росією. Кожен об’єкт містить фото до та після обстрілів. Окрім цього, внести інформацію про руйнування може кожен охочий.

“Війна РФ проти України безпрецедентна за своєю цинічністю та жахом. Російські військові знищують все на своєму шляху: від критично важливої інфраструктури до будинків мирних жителів. Вони стріляють у мирне населення. Окрім військового протистояння, ми маємо також протистояти в інформаційному полі й максимально впевнено довести після закінчення війни кожен злочин росіян. Саме для цього ми фіксуємо всі руйнування і зазначаємо координати”, вказано на сайті.

Для того, щоб розмістити на карті інформацію про руйнування, потрібно знайти на мапі потрібне місце розташування та двічі на нього натиснути. Після цього на екрані має з’явитися віконце з формою, яку потрібно заповнити. Обов’язковими до заповнення є поля з червоною зірочкою. Коли інформацію про руйнування опрацюють модератори, вона з’явиться на мапі.

Велика Британія з іншими країнами G7 розглядають можливість використання заморожених коштів Росії на “план Маршала” для України.

У Мадриді відбувся міжнародний онлайн форум щодо післявоєнної відбудови Харкова. У ньому взяли участь представники багатьох країн та світових організацій. Зокрема, був присутній британський архітектор Норман Фостер. Він з командою вже розробляє новий генеральний план Харкова. На думку фахівця, це має бути “зелене місто”, що стане центром науки.