Американські аналітики оцінили можливість атаки Білорусі на Україну

Прямий напад Білорусі на Україну є малоймовірним, оскільки білоруська армія потрібна для захисту режиму місцевого диктатора Олександра Лукашенка.

Армія Білорусі не є боєздатною силою, вважає аналітик американського Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос, передає “Голос Америки”.

“Ми оцінюємо, що підрозділи Білорусі мають низьку готовність, низьку боєздатність і не мають реального бойового досвіду”, сказав він.

Загалом в армії Білорусі є шість бригад, кожна з яких теоретично може сформувати дві батальйонно-тактичні групи (одна БТГ від 600 до 1 тис. осіб). На думку Барроса, з 12 білоруськими БТГ швидко впоралися б традиційні українські бригади, які боронять Київ. Водночас сили білоруської армії потрібні Лукашенку для підтримки й можливості захистити свій режим.

“Якби ці підрозділи були безглуздо знищені в бою, це було б погано для внутрішньої стабільності Лукашенка. Тому ми оцінюємо, що вступ Білорусі у війну доволі малоймовірний, особливо зараз”, додав Баррос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза з боку Білорусі: Лукашенко почав “навчання” на кордоні з Україною

Аналітик вважає, що зараз у Білорусі замало російських сил для наступу на Київ чи на захід України. В ISW поки що не бачать суттєвої передислокації російських елітних військ у Білорусь, адже вони залучені до дій в інших місцях.

“Відверто, я думаю, що російську армію зараз достатньо розбили, тому вона не здатна навіть спробувати знову піти на Київ. Не бачу загрози нового наземного наступу армії РФ і на Чернігівську й Сумську області. Російські війська там щодня ведуть непрямий артилерійський вогонь і намагаються не дати Україні перекинути війська на схід. Метою цих атак не є досягнення будь-яких територіальних чи політичних цілей”, підсумував Баррос.

Від початку повномасштабної агресії Росія використовувала територію Білорусі як плацдарм для атак на Україну. Звідти 24 лютого наступали російські загарбники.

Для здійснення авіанальотів проти України російська армія використовує практично всі аеродроми Білорусі.

З Білорусі авіація РФ бомбардувала військові та цивільні цілі, обстрілювала територію України ракетами, здійснювала десантування, використовувала гелікоптери.

Майже 100% українців ненавидять самопроголошеного диктатора Білорусі Олександра Лукашенка.

Білорусь проводить масові військові тренування і навчання, на яких відпрацьовують “перехід з мирного на воєнний час”. Заняття з бойової готовності білоруська армія розпочала 7 червня. Проводять також серед строковиків після чергового призову на військову службу й освоєння новим поповненням програми початкової військової підготовки.