Стало відомо, як розслідують злочини росіян на окупованих територіях

Розслідувати злочини російських загарбників на окупованих територіях України набагато складніше. Але ця робота ведеться “постійно та якісно”.

Про це заявив начальник департаменту війни Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов в телемарафоні “Єдині новини”, передає Gazeta.ua.

Він пояснив, що фахівці не мають фізичного доступу на окуповані території, тому позбавлені можливості провести огляд місця подій та зібрати докази.

“Але ми не чекаємо моменту, коли наші Збройні сили звільнять ці території. Ми вже активно працюємо, збираємо інформацію з відкритих джерел. Також над цим працюють українські спеціальні служби. Співпрацюємо з нашими міжнародними партнерами. Усе це дозволяє нам документувати доволі якісно всі ці злочини і встановлювати тих осіб, які їх вчиняють. Розслідування іде з використанням сучасних технологій, які є в Україні та у наших міжнародних партнерів “, – сказав Бєлоусов.

Зазначив, що зібрані матеріали про злочини росіян накопичуються у відповідних базах.

“Міжнародні партнери навчають наших працівників, як документувати злочини і звірства росіян на території України з відкритих джерел. Ці бази накопичуються, і ці матеріали використовуються у матеріалах кримінальних проваджень. Їх однозначно використають для притягнення всіх цих осіб до відповідальності”, – підкреслив Бєлоусов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трибунал щодо керівництва Росії – політолог пояснив, чого зможе досягти Україна

Також інформацію про злочини на окупованих територіях, попри ризики, передають люди, які там знаходяться. І ті громадяни, яким вдалося виїхати з цих регіонів, зауважив чиновник.

За словами Бєлоусова, в Україні вже задокументували 18 тис. військових злочинів. І ця кількість зростає, оскільки РФ продовжує вчиняти жахливі злочини на окупованих територіях.

“118 особам вже повідомлено про підозру. З них 15 осіб, які перебувають в Україні. Щодо яких ми вже маємо шість вироків. Основний фокус нашої правоохоронної системи це наші національні суди. Разом з тим, певні категорії осіб мають імунітет, зокрема, найвищі посадові особи (Російської Федерації. – Gazeta.ua), що позбавляє нас можливості притягти їх до відповідальності в національних судах. Ми впевнені, що ми зможемо встановити кожного… і за допомогою міжнародних партнерів притягнути до відповідальності”, – підсумував Бєлоусов.

23 травня російського військового – командира відділення 4-ї танкової Кантемирівської дивізії з Московської області Вадима Шишимаріна засудили до довічного ув’язнення. Окупант з автомата вбив 62-річного чоловіка на Сумщині. Шишмарін став першим з окупантів, якому винесли вирок в Україні.

Ще одному російському військовослужбовцю повідомили про підозру у вчиненні воєнних злочинів в Київській області. Росіянин позбавляв волі мешканців села Мощун, коїв насильство над населенням у районі воєнних дій, розкрадав майно.