За день окопуються на десять метрів

Українські військовослужбовці перепочивають між копанням окопів у Донецькій області 8 червня. Облаштовують їх по всій лінії фронту.

 На передовій більшість робіт доводиться виконувати вручну. Будівельної техніки сюди ніхто не прижене. Копати землю тут дуже важко. Пів метра ґрунт, а далі камінь, розповідає військовий, 38-річний Віталій, позивний “Примара”. Важко ще, бо стоїть страшна спека. Воду п’єш, а вона моментально виходить. Другий день нічого не їм, зовсім не хочеться.

Окопи мають бути завглибшки такі, щоб бійцям було по плечі. Зверху роблять насип. Викладають бійниці мішки з піском. Військові копають по 3 год. Потім мають годину перерви. 10 чоловіків за день окопуються на 10 м.

 На сході укріплення як із боку української армії, так і з боку російських окупантів простягнулися на сотні кілометрів. За роки війни утворився комплекс споруд, схованок, вогневих точок, що тягнуться через усю Луганську та Донецьку області. З обох боків вони майже ідентичні за формою, бо зводяться за лекалами ще радянської армії, розповідає старший інструктор зі спеціальної інженерної підготовки фонду “Повернись живим” Євген Антипенко. Більшість перекриттів в окупантів із бетону. Ним перекривають не тільки бліндажі, а й окопи. А от фортифікаційні споруди переднього краю українських військ перекривають дерев’яними колодами діаметром 2030 сантиметрів. Залізо­бетонні перекриття й конструкції є в глибині нашої території, далі від лінії зіткнення. Колись це теж була передова, а тепер вони опинилися позаду першої лінії. Там, де вже можна використовувати інженерну техніку.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”