Хакери РФ атакували 42 країни-союзниці України

Від початку повномасштабної війни в Україні зафіксували атаки російських хакерів проти урядів, аналітичних центрів і підприємств 42 країн-союзниць України.

Про це заявив президент Microsoft Бред Сміт, передає пресслужба компанії.

“З початку війни атаки російських хакерів були успішні у 29 відсотках випадків”, сказав Сміт.

За даними Microsoft, майже дві третини цілей кібершпигунства стосувалися членів НАТО. Сполучені Штати Америки були головною метою. На другому місці опинилася Польща. За останні місяці Данія, Норвегія, Фінляндія, Швеція і Туреччина також відчули на собі численні напади хакерів РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розізлили “царя”: хакери зірвали виступ Путіна в Петербурзі

Винятком є Естонія, де Microsoft з 24 лютого не виявила жодної російської кібератаки. У компанії вважають, що Естонія впровадила “хмарні обчислення”, де зловмисників легше виявити.

У Microsoft підкреслили, що кіберзахист України виявився сильнішим в цілому, ніж можливості Росії. Кіберзлочинці з РФ проявляють обережність, щоб не випустити руйнівні віруси, що знищують дані, за межі України, як це сталося з вірусом NotPetya 2017 року.

Україна також подала приклад в області захисту даних завдяки тому, що перейшла від локального зберігання своїх даних на серверах до поширення цих даних у хмарних сервісах, розміщених у центрах обробляння даних у всій Європі.

У США ліквідували російського ботнета RSocks, що діяв під виглядом постачальника проксі-серверів. Ботнет торгував IP-адресами зламаних пристроїв. Найчастіше його застосовують для пересилання спаму, кібератак і здобуття персональних даних.

Бот у складі ботнету приховано встановлюється на пристрій жертви й дозволяє зловмисникам виконувати операції з використанням ресурсів “інфікованого” комп’ютера.