Зеленський порівняв Росію з нацистською Німеччиною

Президент України Володимир Зеленський закликав прийти до перемоги і звільнити нашу землю швидше, ніж тривала Велика вітчизняна війна.

Від ранку вторгнення до поразки агресора в тій війні минуло 1418 днів, президент у вечірньому відеозверненні нагадав, що 22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, повідомляє Gazeta.ua.

“Війни, яка назавжди мала залишитися в історії XX століття і ніколи не мала повторитись. Але повторюється”, – сказав Зеленський.

“Сьогодні немає дефіциту слів про те, що Росія зробила 24 лютого те ж саме, що нацисти 22 червня”, – нагадав президент.

Зеленський поговорив з 11 європейськими лідерами заради позитивного рішення щодо кандидатства для України

Подякував прем’єр-міністру Болгарії за підтримку України й розвитку всієї Європи за нашою участю.

Обговорив з премʼєр-міністром Латвії співпрацю між нашими країнами, між Україною та Європейським Союзом, а також наші спільні можливості захистити Європу від тих криз, які влаштовує Росія, зокрема продовольчої.

Обговорив з премʼєр-міністром Греції, що наші країни мають однакове бачення історичної ваги рішення, яке очікується від Європейської ради.

Обсудили з премʼєр-міністром Швеції перспективи двосторонньої співпраці та взаємодію на рівні європейських структур.

Обговорили з прем’єр-міністром Естонії пріоритети співпраці та порядок денний у контексті саміту НАТО в Мадриді наступного тижня.

Обговорили з прем’єр-міністром Чехії пріоритети головування країни у Раді Європейського Союзу в наступні півроку.

Подякував премʼєр-міністру Бельгії за підтримку нашої європейської перспективи й запросив відвідати Україну. Підкреслив, що Бельгія прийме участь у відбудові України

Подякував канцлеру Австрії за політичну й гуманітарну підтримку, за розуміння потреб України.

Домовились з Премʼєр-міністром Словенії про посилення співпраці між нашими країнами. Подякував за послідовну підтримку кандидатства для України.

Обсудили з президенткою Молдови спільний шлях до кандидатства в ЄС.

Висловив повну підтримку президенту Литви у зв’язку з ситуацією навколо Калінінградської області Росії.

Зеленський пообіцяв продовжити марафон спілкування з лідерами європейських держав.

“Ключове європейське рішення очікуємо завтра надвечір”, – повідомив президент України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія пояснила, чому Україні мають надати статус кандидата в ЄС

Він наголосив про прискорення постачання зброї для України. Якнайшвидше потрібен паритет на полі бою, щоб зупинити цю диявольську армаду й посунути її за кордони України.

“Окупанти били по Миколаєву, сім ракет. На щастя, загиблих не було, п’ятеро людей поранені. Були удари й на Харківщині. Є жертви. Обстрілювали прикордоння Чернігівської та Сумської областей. На Донбасі масовані авіаційні й артилерійські удари. Мета окупантів на цьому напрямку незмінна вони крок за кроком хочуть знищити весь Донбас. Весь. Лисичанськ, Словʼянськ, Краматорськ будь-яке місто їм потрібно все зробити таким, як Маріуполь. Повністю розбитим”, – повідомив Зеленський сумні новини з фронтів.

Також подякував Сполученим Штатам Америки за допомогу і в розслідуванні воєнних злочинів на території України.

“Вдячний пану Елі Розенбауму за готовність приєднатися до встановлення справедливості він один із тих американських розслідувачів, кому вдалося викрити багатьох нацистів. Наша спільна слідча група має бути максимально сильною, щоб ніхто з російських злочинців не уникнув покарання”, – заявив президент.

Зеленський також підписав новий указ про нагородження наших героїв. Державними нагородами відзначені 195 учасників бойових дій, із них 17 посмертно.

Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Рішення винесли у п’ятницю, 17 червня. Процес вступу в Євросоюз може зайняти понад 10 років. Протягом цього періоду Україна повинна впровадити у практику правила і стандарти ЄС.

Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата України на членство в ЄС мають ухвалити на саміті 23-24 червня у Брюсселі. Для прийняття рішення мають проголосувати всі країни-члени Євросоюзу.

Тим часом, Єврокомісія назвала вимоги для вступу України до ЄС.