За вивезення валюти каратимуть штрафом

Українців, які вивозитимуть за кордон незадекларовану валюту або товари, кара­тимуть штрафом. Такий закон підписав президент 44-річний Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ 16 червня.

Перетинаючи кордон, без декларування із собою можна мати максимум 10 тис. євро на людину. Інакше доведеться заплатити державі 20% суми, яку везете. Якщо гроші свідомо ховатимуть або намагатимуться провезти повз митний контроль, то власник платитиме 100% вартості з конфіска­цією всієї суми валюти. За незадекларовані товари оштрафують на 372 тис. грн. При цьому незаконні речі та машини, в яких вони є, заберуть прямо на митниці. Сплата штрафу на місці не дає права перетнути кордон без потрібних документів на гроші чи товар.

 Митникам можна показати довідку походження ваших коштів, каже юрист Тетяна Скорик, 32 роки. Багато громадян, які вперше їдуть за кордон, не знають, що потрібно попросити в прикордонника червоний талон. Зазвичай автоматично дають зелений і людина їде на зелений коридор. Але для декларування ваших коштів потрібно їхати на червоний коридор. Якщо візьмете зелений, то після перетину шлагбаума вам не вдасться поміняти талони. Таким чином ви можете втратити свої кошти. Ще новий закон передбачає укладення мирної угоди між порушником і митницею. Порушник зобов’язується сплатити повну суму штрафу протягом 30 днів.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”