Українські переселенці: як бути, якщо спливає 90-денний термін перебування в ЄС

Українці без оформлення статусу тимчасового захисту перебувати в країнах Європейського Союзу можуть 90 днів упродовж 180 днів. Якщо цей термін перевищений, перебувати в Шенгенській зоні без відповідного дозволу не можна.

Як бути українцям, які виїхали за кордон через війну і в них спливає 90 днів, пише ТСН.

Безвізовий режим дозволяє короткотермінове перебування в державах-членах ЄС (крім Великої Британії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів. Тобто від дня перетину кордону необхідно відрахувати 180 днів назад і подивитися, чи були ви в ЄС понад 90 днів за цей період без наявності посвідки на проживання в тій чи іншій країні.

За наявності посвідки на проживання у Німеччині до цих 90 днів не зараховується. Однак воно продовжує діяти в інших країнах ЄС, навіть, якщо ви живете в Німеччині довгостроково.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У частині Великої Британії перестануть приймати біженців з України

Що робити, якщо 90 днів спливли

Необхідний дозвіл на проживання в окремій країні. У Німеччині, наприклад, після 24 лютого це правило скасували до 31 серпня. Однак зареєструватися варто заздалегідь. Тобто українським біженцям дозволили подавати заяви на отримання гуманітарного захисту безпосередньо на території ФРН, оминаючи посольство. Тож будь-який українець-переселенець перебуває у Німеччині легально до цієї дати.

Щоб перебувати в країні легально і після цього терміну, українці повинні подати заяву до міграційної служби за місцем тимчасового перебування на отримання гуманітарного захисту.

Якщо не прийти цю процедуру до 31 серпня, перебування в Німеччині вважатиметься нелегальним. Важливий сам факт подавання заявки, а не видавання дозволу. Якщо до 31 серпня заявку ще не розглянуто, людина все одно перебуває в Німеччині легально – до рішення відповідної міграційної служби.

Інший варіант – після 90 днів поїхати до країн, які надають додаткові дні до європейського безвізу. Таку можливість надають чотири країни ЄС – Хорватія, Болгарія, Кіпр, Румунія.

Якщо ви не плануєте оформити статус тимчасового захисту в одній з країн Європейського Союзу, можна переїхати до однієї із названих вище країн і перебувати там за біометричним паспортом ще 90 днів протягом 180 днів. Ці дні додаються до 90 днів перебування у країнах Шенгену. Тобто ви можете перебувати у Хорватії, Болгарії, Румунії, чи на Кіпрі 90 днів з туристичною метою. Це рахується окремо від інших країн ЄС, які підписали шенгенську угоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Вірю, що вони повернуться додому” – Зеленський показав тужливі фото біженців

Повторний перетин кордону: чи впустять назад до ЄС, якщо після 90 днів повернутися до України

Більшість українців перетинають кордон саме у Польщі. Консульство України в Гданську пояснили, що перебування всіх громадян України, які прибули після 24 лютого 2022 року та задекларували намір залишитися в Польщі, вважається легальним протягом 18 місяців. Вони отримують так званий “статус прихистку”.

Такій категорії українців для своєї легалізації рекомендують оформити спеціальний номер PESEL UKR у місцевій адміністрації за місцем проживання/перебування.

Такі особи мають також право виїздити з Польщі та повернутися за умови, що термін виїзду становить не більше ніж один місяць (30 днів). Водночас виїзди на менший проміжок часу до уваги не беруться, попри їхню кількість чи тривалість.

“Якщо громадянин України декларує, що прибув до Польщі, утікаючи від війни в Україні, то в разі позитивного рішення повноважної особи прикордонної служби Польщі (у більшості випадків так і стається) він отримує право на в’їзд та статус”, – зазначили у Посольстві України в Польщі.

Водночас якщо українці їдуть до Польщі не через війну, вони підлягають прикордонному контролю на визначених у Шенгенському кодексі правилах – наявність біометричного паспорта та дотримання коридору перебування до 90 днів протягом 180 днів.

Через повномасштабну агресію Росії понад 6 млн осіб були змушені покинути Україну, свідчать дані ООН. Більшість українців попрямувала до країн Євросоюзу, з якими Україна має безвіз. Зокрема до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, Німеччини та інших.

Низка країн Євросоюзу частково скасує безплатний проїзд для українців у громадському транспорті. З 1 червня платний проїзд у Німеччині, Польщі, Болгарії, Швейцарії та Чехії.