Дніпро на півночі укріплять дивізіоном катерів – командувач ВМС України

Наразі слід зберегти повний контроль над річкою Дніпром.

З початку російсько-української війни приділяли чимало уваги річковим комунікаціям Дунаю та Бузько-Дніпровсько-лиманському каналу, розповів командувач національного флоту віцеадмірал Олексій Неїжпапа, повідомляє Армія Інформ.

“Самі обставини диктували нові вимоги й змусили дивитися нас не лише на річкові артерії на Півдні, а й на Півночі нашої країни. Відтак, за ініціативи та підтримки командування Сухопутних військ, нами спільно було сформовано дивізіон річкових катерів на півночі Дніпра головної логістичної артерії України, втратити яку ми не можемо собі дозволити”, − розповів Неїжпапа.

Формувати річковий дивізіон почали у березні. Відтоді переобладнали корабельний склад. Іншим викликом стало укомплектування дивізіону особовим складом та військовий вишкіл для нього. Раніше Військово-морські Сили Збройних Сил України не мали такого досвіду з підготовки персоналу.

“На війні всі шляхи годяться для перемоги, тому ми використовуємо все, що має держава, аби виконати задачу. І що приємно, річкова спільнота гарно це сприймає. Ба більше, багато хто з них з перших днів одразу, як дізналися, що формуються такі підрозділи, самі прийшли до нас із бажанням служити”, сказав Неїжпапа.

Він наголосив, що це фахівці, які знають акваторію, місцевість, особливості застосування кораблів. Зараз спеціалісти вчать молодих моряків, які не мають річкового досвіду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі подробиці держзради, яка призвела до швидкої окупації Херсонщини

Сильний річковий флот на Півночі має бути через сусідство з Білоруссю, яка має річковий дивізіон у Пінську та базу в Лоєві. Мовиться про 19 суден військово-річкового флоту, розповів Неїжпапа

Україна нарощуватиме спроможності по всьому Дніпру, збільшуватиме кількість катерів. Незабаром ріка матиме флотилію річкових катерів та дивізіони у різних містах.

“Навчання і набуття спроможностей цих дивізіонів у найкоротший термін одна з наших першочергових задач на річках. Нині ворог перебуває на півдні Дніпра, і ми повинні мати відповідні сили та засоби, які зможуть протистояти противнику на нашій головній водній артерії”, говорить про майбутнє віцеадмірал.

Росіяни бояться великих втрат. Саме тому вирішили не форсувати річку Сіверський Донець. Окупанти вирішили гинути на інших напрямках, адже ще не “відійшли” від великих втрат при форсуванні Сіверського Донця біля Білогорівки.