“Не виправдали себе” – в РФ відмовились замовляти додаткові корвети проєкту 22160

В Росії відмовилися замовляти додаткові патрульні кораблі проєкту 22160.

Їхні тактико-технічні дані не відповідають бойовим умовам застосування. Про це повідомляє російське видання “ТАСС”.

Всього планували 12 таких корветів, однак побудували чотири і ще два добудують у 2023-му. Вони заплановані для Чорноморського флоту.

“Така собі плавуча пускова для “Калібрів”, але з купою додаткових функцій. Але серія себе не виправдала”, – зазначили у СтратКомі ЗСУ.

Відомо, що 22160 – це катер “Василь Биков”, на палубу якого росіяни встановили зенітно-ракетний комплекс ТОР-М2КМ, що додало 30 т до його ваги. Після втрати крейсеру “Москва” виявилося, що російська ППО дуже слабка у Чорному морі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Моряків, які вижили на затонулому крейсері “Москва”, знову відправлять на війну

Для безпечного виходу корветів у море їх мають супроводжувати фрегати або ж вони мають триматися далі від берега, адже судна можуть вразити українські ракети.

Зазначається, що задля гіпотетичного порятунку саморобні ТОР ставлять на місце гелікоптерного майданчика, через що частково втрачається сенс патрульного корвету. Його можливо модернізувати новими ЗРК, однак для цього треба переробити корабель повністю, зокрема, зменшити кількість ракет “Калібр”.

“Сюди додаються санкції. Якщо до війни з Україною завжди можна було “накрасти” технологій у західних партнерів чи купити готові технології. То зараз росіяни починають економити”, – підкреслили у СтратКомі.

Росіяни вирішили посилити свій флот відремонтованою субмариною, боєздатність якої викликає сумніви. Далеко не факт, що цей човен зможе запускати ракети типу “Калібр”.

Ця субмарина може стати першим підводним човном РФ, який буде потоплений у Чорному морі українськими військовими.