Брехня РФ не зніме з неї відповідальність за продовольчу кризу – Держдеп США

Російська Федерація продовжує вигадувати фейки про глобальну продовольчу кризу та намагається виправдати себе.

Але це не зніме з країни-агресорки відповідальності, вважають у Державному департаменті США.

“Російські урядовці, фінансовані державою російські ЗМІ та прокремлівські діячі дезінформації намагаються відвернути увагу від відповідальності РФ за погіршення глобальної продовольчої безпеки та звинувачують санкції, Захід й Україну”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що масштабна брехлива кампанія росіян спрямована, головним чином, на регіони, які найбільше постраждали від кризи на Близький Схід та Африку. Ці наративи поширюють не лише контрольовані Кремлем медіа, такі як RT Arabic і RT en Francais, а також державні ЗМІ Китаю. Цим займаються також високопоставлені російські дипломати.

“Загрози продовольчій безпеці зросли через війну за вибором Путіна. Це не було викликано, як стверджує Кремль, санкціями, які США й багато інших країн запровадили у відповідь на жахливу агресію РФ проти України”,- підкреслили в Держдепі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія блокує експорт українського зерна, щоб світ зняв санкції – ISW

У Вашингтоні додали, що спроби уряду РФ зняти відповідальність за власні дії та звинувачення інших у загостренні продовольчої кризи заслуговують на осуд.

“Дезінформація росії не може приховати її відповідальність за глобальну продовольчу кризу”, – наголосили там.

Також додали, що РФ мінувала українські зернові поля, нападала на торговельні судна в Чорному морі, блокувала український експорт.

США та їхні партнери, навпаки, обережно намагалися уникнути загострення продовольчої кризи. Зокрема, американські санкції не стосуються вилучення сільськогосподарської продукції та дозволяють операції з експорту та реекспорту продовольства в Росію і з неї, навіть особами, проти яких уже було введено обмеження.

У РФ турецька делегація провела переговори з російською стороною щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Після зустрічі в Анкарі заговорили про позитивні зрушення в цьому питанні. Туреччина помітила у переговорах із РФ “певний консенсус” щодо майбутніх чотиристоронніх переговорів. Водночас для початку Анкара нібито проведе окремі зустрічі з Україною та ООН щодо цього питання.