“Йде фактично епідемія” – у Держпродспоживслужбі повідомили про небезпеку

В Україні почастішали випадки ботулізму.

Частіше стаються випадки гострого харчового отруєння. З початку літа вже зафіксували отруєння шаурмою. Про це розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан, передає “Суспільне”.

“В Україні сьогодні йде фактично епідемія ботулізму. Бо, на жаль, у продажу є різні продукти, в тому числі консервована риба, м’ясо, які люди самі готують і продають на ринках”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік помер після в’яленої риби

Спалах кишкових інфекцій пов’язують із вживанням продуктів, які легко псуються через 30 хв при неправильному зберіганні.

“Якщо в будь-який харчовий продукт, правильно приготований, потрапляє патогенний організм, то тоді накопичується та критична маса, яка перетворює цю страву на отруту і цим викликає сильне харчове отруєння”, – сказав Рубан.

Причина харчового отруєння неправильно заготовлені та перероблені продукти. Найчастіше це м’ясо, рідше овочі, гриби, в’ялена чи копчена риба. Також ковбаси у вакуумній упаковці.

Перші ознаки виникають за добу-дві після вживання зараженої їжі. Та можуть проявитися і через 2 год. або чотири доби. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Симптоми з’являються поступово, без різких підвищень температури. Тому більшість не сприймає цей стан серйозно.