В уряді заявили, що Україна отримає статус кандидата в ЄС цього тижня

Україна отримає статус кандидата на членство в ЄС вже цього тижня.

Майже всі лідери Європейського Союзу підтвердили, що вже є ухвалене рішення, повідомила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на брифінгу 22 червня, передає Gazeta.ua.

“Майже всі лідери Європейського Союзу підтвердили, що є ухвалене рішення щодо початку вступу до ЄС та надання нашій країні кандидата на членство. Ми очікуємо, що таке рішення буде підтримано 24 червня. Враховуючи високий рівень консенсусу, можливо навіть таке рішення буде ухвалено завтра ввечері. Ми готуємось вже до виконання умов, які передбачила Європейська комісія”, – наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боррель висловив надію на історичне рішення ЄС щодо України

Процес ухвалення цього рішення почався з заявки України, яку вона подала на п’ятий день війни.

“Ми очікуємо, що одразу після ухвалення рішення, пріоритетним буде питання відновлення України, відбудови інфраструктури та політичної підтримки. Як країна-кандидатка, ми отримаємо доступ до фондів ЄС. А це зовсім інші кошти, які ми отримували до цього”, – сказала Стефанішина.

17 червня Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Серед умов, які висунули Україні для отримання членства – встановлення в країні дієвого інституту верховенства права та ефективна робота антикорупційної системи.

Остаточне рішення щодо надання статусу кандидата України на членство в ЄС мають ухвалити на саміті 23-24 червня у Брюсселі. Для прийняття рішення мають проголосувати всі країни-члени Євросоюзу.

У вступ України до Євросоюзу в перспективі п’яти років вірять 69% українців. Водночас 40% вважають, що українці стануть частиною європейської родини впродовж одного-двох років, 29% – до п’яти років. Про це йдеться в 13-му всеукраїнському опитуванні групи “Рейтинг”.