Винесли вирок полковнику СБУ, якого завербували спецслужби РФ – до злочину спонукав батько

Шевченківський районний суд міста Чернівці виніс вирок полковнику СБУ Данилу Розумовському, який співпрацював з російськими спецслужбами.

Йому призначили покарання у вигляді п’яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах України на три роки. Однак його звільнили від позбавлення волі і призначили трирічний іспитовий термін, передає “Судовий репортер”.

Відомо, що відповідне рішення ухвалили ще 1 квітня. Українець працював консультантом-експертом другого відділу четвертого управління Ситуаційного центру забезпечення кіберзахисту Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

Його батько народився у Росії, а зараз живе в Євпаторії у тимчасово окупованому Криму. Там до 2012-го року він обіймав посаду начальника пожежної безпеки МНС України. Зараз має звання генерал-майора та знайомий представниками “правоохоронних органів” та “спецслужб” Криму. Зокрема, з працівниками ФБС РФ.

З 2014-го по 2019-ий роки чоловік, який є військовим пенсіонером, просив сина переїхати з Києва у Крим. У квітні 2014-го він вперше прибув на півострів та зустрівся з представником ФСБ. Він пообіцяв працевлаштувати українця у “Федеральну службу” контролю за наркотиками. Для цього обвинувачений передав свою автобіографію та дипломи про вищу освіту.

Полковник СБУ пообіцяв також підготувати російським спецслужбам перелік народних депутатів України, інформація про яких може шкодити суверенітету, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Плівки Вовка” – справу про зловживання в ОАСК передали до суду

Коли чоловік знову приїхав у Крим, то батько показав, що для нього підготували російський паспорт, виданий 22-го жовтня 2014-го року. Однак Розумовський не поспішав переїжджати, але продовжив співпрацю з ФСБ.

Відомо, що у квітні 2019-го він створив файл “Раб.txt” у своїй поштовій скриньці, де був повний перелік особового складу Департаменту СБУ, в якому працював.

Зокрема, документ містив повні установчі відомості всього керівництва установи, номери телефонів, якими користувалися співробітники, а також адреси розташування підрозділів у Києві. Він через батька передав пароль від своєї пошти представникам ФСБ, з якими тримав контакт до січня 2022-го.

“Співробітники ФСБ РФ планували використати можливості обвинуваченого шляхом надання недостовірної інформації (дезінформації) до підрозділів СБ України, в першу чергу до Департаменту контррозвідки, що призвело б до протидії хибним загрозам національній безпеці України”, – йдеться у повідомленні.

13-го березня полковник СБУ знаходився у Чернівцях. Тоді йому знову подзвонив батько за вкотре запропонував працювати в ФСБ. Того ж дня чоловіка викрили правоохоронці.

Колишній начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов міг збирати і передавати російським спецслужбам дані, що становлять державну таємницю.

Зокрема, щодо систем безпеки зони відчуження Чорнобильської атомної електростанції, повідомили у Державному бюро розслідувань.