Дар’я Котул, Leo Foundation: Своїм завданням ми ставимо консолідувати бажання людей допомагати ближньому

Рік тому група компаній Leo у рамках CSR заснувала благодійну установу – Leo Foundation, яка вже зарекомендувала себе активним учасником багатьох соціальних проектів та благодійних ініціатив в Україні. Як зароджувався Фонд, чим він живе сьогодні, які цінності сповідує і головне – яку місію просуває у маси, редакція UA.NEWS дізнавалася у директора Leo Foundation Дар’ї Котул.

Як постала ідея появи благодійного фонду? Які цінності для вас є ключовими у контексті роботи Фонду?

Дар’я Котул: Наш ідейний натхненник Альона Шевцова займається благодійністю дуже багато років. І заснована нею група компаній Leo також брала участь у багатьох charity-проектах з моменту свого заснування у 2009 році.

Перші такі соціальні проекти, в яких ми брали участь як компанія, походять з 2010 року. Вони були пов’язані з допомогою ветеранам Другої світової війни м.Києва, а також із наданням фінансової та іншої матеріальної підтримки дітям із особливими потребами у регіонах.

Сьогодні це ширше охоплення напрямків благодійності та тих соціальних груп населення, яким ми намагаємося допомогти. Це і адресна підтримка дітей-сиріт, переселенців, малозабезпечених сімей та пенсіонерів, це закупівля медичного обладнання, і фінансування складних дитячих операцій, це й освітні проекти, включаючи підтримку молодих талантів.


Дар’я Котул,
Leo Foundation

Своїм завданням ми ставимо поєднувати бажання людей допомагати ближньому. За роки практики ми нерідко зустрічалися з тим, що люди хочуть щось робити, але не знають, як саме це можна і правильно чинити.

Оскільки ми брали участь у соціальних ініціативах постійно, практично на щоденній основі, рік тому виникла ідея оформити всю нашу благодійність у єдиний фонд, який би займався цим цілеспрямовано. І міг виходити на новий рівень залучення інших корпоративних та приватних учасників, що бажають займатися важливими соціальними проектами в Україні та за кордоном. Так і народився наш фонд – Leo Foundation.

З одного боку, Фонд став збирачем усього попереднього нашого досвіду, з іншого – новим стартовим майданчиком для більш фундаментальних та масштабованих благодійних ініціатив.

Власне, в цьому і є наші ключові цінності: по-перше, допомагати безпосередньо. А по-друге, залучати інших та масштабувати допомогу людям. Концентрувати зусилля на благо тих, хто цього потребує.

Це є особливо актуальним через те, що в Україні війна і мільйони людей сьогодні обмежені тими чи іншими обставинами. Втрата близьких, житла, роботи, різні травми, допомога на передовій та в тилу – все це потребує систематичного підходу та оперативності. Фонд цим опікується цілеспрямовано.

Своїм завданням ми ставимо поєднувати бажання людей допомагати ближньому. За роки практики ми нерідко зустрічалися з тим, що люди хочуть щось робити, але не знають, як саме це можна і правильно чинити. Leo Foundation вирішує ці завдання.

Розкажіть про основні віхи роботи Фонду з моменту його заснування?

Дар’я Котул: У сучасній благодійній практиці напрямів допомоги – безліч. Охопити все – неспроможний навіть великий фонд. Тому ми для себе визначили кілька ключових напрямків, за якими працюємо зараз та плануємо діяти на найближчу перспективу.

Це освітні проекти – ми підписали Меморандум про співпрацю з Інститутом Міжнародних відносин. В рамках цього напряму ми фінансуємо різноманітні освітні програми для студентів, проводимо реконструкцію навчальних приміщень та оснащення класів сучасним обладнанням.


Дар’я Котул,
Leo Foundation

Поки що ми охоплюємо два регіони – Одеську та Кіровоградську області, але у планах вийти на всеукраїнський рівень та залучати міжнародних партнерів.

Ще один напрямок – допомога талантам у придбанні нових знань та навичок, включно зі стажуванням у компаніях нашої групи.

Дуже важливе місце у нашій діяльності займає співпраця Фонду у сфері медицини. Ми фокусуємось на участі у фінансуванні дорогих операцій для дітей. Наприклад, у рамках Меморандуму з БО «Добробут» було профінансовано 22 операції для дітей із вадами серця. Також ми активно підтримуємо Інститут ім.Шалімова та Київський Охматдит закупівлею необхідного обладнання.

У пандемію, у довоєнний період, ми купували засоби захисту та обладнання, у тому числі апарати ШВЛ, для передачі до регіональних лікарень Західної України.

Як змінився формат роботи Фонду з початком активної воєнної фази наприкінці лютого?

Дар’я Котул: Війна перенаправила частину ресурсів Фонду на допомогу людям, які постраждали від бойових дій. Ми прийняли для себе рішення, що займатимемося волонтерством. Зараз у нас запущений відшив одягу для ВПО, закупівля продуктів, засобів першої необхідності, роздача гарячих обідів тощо. Поки що ми охоплюємо два регіони – Одеську та Кіровоградську області, але у планах вийти на всеукраїнський рівень та залучати міжнародних партнерів.


Дар’я Котул,
Leo Foundation

Загалом, ми бачимо в собі сили та бажання зростати у нашій благодійності. І як ми звикли це робити в бізнесі, працювати якісно і на найкращий можливий результат, спонукаючи не лише себе, а й інших до допомоги ближньому.

Оскільки деякі співробітники наших компаній служать у ЗСУ та ТО, ми також закуповуємо обмундирування та передаємо його на фронт: каски, бронежилети, рації тощо. Ми допомагаємо і з побутовим забезпеченням їхньої служби.

Взагалі, щодо війни моє особисте переконання у тому, що будь-яка допомога українській армії – це громадянський обов’язок, а не благодійність. Все, що ми можемо зробити, щоб наблизити нашу перемогу – ми робитимемо, це на благо всієї нації та кожному, хто бореться сьогодні за право України бути самостійною та процвітаючою державою.

Щодо волонтерства, у нас на сайті можна знайти інформацію, як стати волонтером, також є опція пошуку волонтера. Тобто бажаючі приєднатися до будь-якої благодійної діяльності можуть вибрати, як і де їм хотілося б застосувати свій час та зусилля. Або знайти волонтерів, які готові надати необхідну допомогу.

Хто є основними спонсорами Фонду? Які активності проводить Фонд для збирання коштів?

Дар’я Котул: Спонсорами виступають наші дружні бізнеси, ділові партнери, небайдужі громадяни, зарубіжні друзі та партнери. Ми відкриті для будь-яких пропозицій, єдине, ми аполітичні, тому будь-яка допомога не повинна політизуватися.

Діяльність Фонду просуваємо на особистих зустрічах, через сайт та через наші партнерські компанії. Також працюємо над колаборацією та створенням мерчу з метою збору коштів для фінансування операцій дітям.

Які цілі та плани ви можете назвати на найближчий час чи навіть рік?

Дар’я Котул: Частково я про це вже згадувала. Наше пріоритетне завдання – масштабувати діяльність, щоб охопити якнайбільше регіонів та груп людей, яким потрібна підтримка. Також – продовжувати активно займатись тими напрямками, про які я розповідала. Бажаємо розширити нашу волонтерську діяльність та вийти на співпрацю з міжнародними фондами.

В активних планах попрацювати з NFT-проектами та розвинути напрямок підтримки бізнесу в Україні. Ці ініціативи у нас записані на поточний рік.

Загалом, ми бачимо в собі сили та бажання зростати у нашій благодійності. І як ми звикли це робити в бізнесі, працювати якісно і на найкращий можливий результат, спонукаючи не лише себе, а й інших до допомоги ближньому.