Українська біржа переходить на торгівлю природним газом без ПДВ

Українська енергетична біржа (УЕБ) з 1 липня здійснить перехід на торгівлю природним газом без податку на додану вартість (ПДВ).

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомлення пресслужби УЕБ.

«Учасникам торгів з 1 липня 2022 року потрібно при введенні обсягу та ціни заявок (у тому числі заявок у формі позиції) вказувати ціну заявки у тис. куб. м. без ПДВ», – йдеться у повідомленні біржі.

Українська енергетична біржа внесла зміни у функціонал торгових систем за напрямком «Природний газ». Метою цих змін є виведення ціни та вартості товару без ПДВ. Віднині ціна біржового оптового ринку, що представлений довгостроковим, середньостроковим та короткостроковим ринком природного газу УЕБ, буде корелювати з цінами європейських ринків і більшою мірою відповідати напрацьованим міжнародним практикам, згідно з якими на гуртовому енергетичному ринку торгівля відбувається без врахування податків.

«Технічний перехід на торгівлю без ПДВ забезпечить кращу порівнюваність ринків, але основна робота по зміні податкового законодавства чекатиме нас попереду, якщо ми прагнемо інтегрувати наші ринки з європейськими, адже там торгівля на оптових енергетичних ринках відбувається без ПДВ. Ми здійснили доналаштування торгових систем для того, щоб забезпечити зручний процес торгівлі для учасників ринку. З інформаційною метою залишено публікацію цін заявок з ПДВ також у ПП «Енергетична торгова платформа». Крім того, сам екран користувача ПП «Енергетична торгова платформа» теж було вдосконалено з метою додання сервісів підвищення зручності торгівлі», – зазначив генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.

Раніше повідомлялося, Україна проситиме у партнерів $8 млрд на газ, можливий ленд-ліз.