Суд у Франції «завернув» рішення міської влади, яким дозволили буркіні у басейнах

Найвищий адміністративний суд у Франції підтримав рішення суду першої інстанції, який постановив скасувати рішення міськради Гренобля про дозвіл носити буркіні у громадських басейнах.

Про це повідомляє Reuters.

Міська рада Гренобля у травні проголосувала за те, щоб дозволити мусульманкам носити закритий купальний костюм буркіні у громадських басейнах.

Це спровокувало обурення консервативних політиків, які наполягали, що такий дозвіл підриває принцип секуляризму у громадському житті. Також рішення оскаржив уряд, і суд першої інстанції постановив, що рішення має бути скасоване. Міська влада Гренобля подала апеляцію до вищої інстанції.

Суд постановив, що рішення суперечить принципу релігійної нейтральності працівників громадських служб і перешкоджає рівноправному ставленню до клієнтів.

Міськрада Гренобля висловила жаль у зв’язку з тим, що судді не зрозуміли мотивації депутатів, які схвалили рішення, та що вони, навпаки, хотіли гарантувати рівноправне ставлення для усіх відвідувачок басейну.

Прихильники дозволу буркіні аргументують доречність рішення тим, що у разі неможливості носити закритий купальний костюм мусульманки можуть відмовитися від відвідин басейну під тиском або власних релігійних переконань, або членів родини.

Дебати про буркіні активізувалися у Франції з 2016 року, коли одне з південних міст спробувало заборонити буркіні на громадських пляжах. Тоді вищий адмінсуд скасував це рішення як таке, що посягає на  фундаментальні свободи. Носіння у громадських місцях найбільш закритого мусульманського одягу для жінок, нікабу й бурки, у Франції заборонили з 2010 року.

Франція – одна з європейських країн, що мають найчисельнішу мусульманську громаду, орієнтовно 5 млн осіб.

Читайте також: 

У багатьох регіонах Франції 21-22 червня йдуть потужні грози з сильними зливами і градом.