Підраховані непрямі втрати аграрного сектору через війну

Непрямі втрати у сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів і здорожчання виробничих факторів, перевищують $23,3 мільярди.

Про це йдеться в огляді Центру досліджень продовольства і землекористування KSE Institute спільно з Міністерством агрополітики, повідомляє Економічна правда.

Непрямі втрати враховують недоотриманий дохід аграріїв через менші обсяги виробництва і додаткові кошти, які виробники змушені витрачати через війну.

Так, недоотриманий врожай агрокультур оцінюється у $9,6 млрд. Найбільш значуще зниження у прогнозованому врожаї 2022 року відзначається для виробництва пшениці (спад у 33% у порівнянні до базового сценарію), соняшнику (32%) і ячменю (31%), оскільки значна частина виробництва цих культур розташована безпосередньо в регіонах, що страждають від активних бойових дій та окупації.

Відповідно до розрахунків, у 2022 році очікується на 22% менший врожай інших сільськогосподарських культур, що означає додаткові недоотримані доходи у розмірі $3,3 млрд.

Спад поголівʼя у тваринництві призводить до зменшення обсягу виробництва на декілька років вперед, і загальні втрати тваринницького сектору оцінюються в $682 млн.

Втрати через менший врожай багаторічних культур сягнули $89 млн.  В середньому, для початку плодоношення нових багаторічних насаджень знадобиться п’ять років. Відтак, втрати врожаю багаторічних насаджень упродовж п’яти років складуть $222,4 млн.

Одним із наслідків російського вторгнення є зниження цін виробників на експортно-орієнтовні товари. Через блокаду українських портів Росією, Україна зіткнулась з перенасиченістю внутрішнього ринку та майже чотирикратним здорожчанням експортної логістики. Це призвело до зменшення цін всередині країни на 30%, внаслідок чого аграрії втрачають 11,9 млрд дол.

Українські виробники також стикнулися зі здорожчанням факторів виробництва, зокрема – добрив та палива. Вартість добрив збільшилися на 37% від початку повномасштабного російського вторгнення, а ціни на дизельне паливо – на 39 центів за літр. Загальні втрати через підвищення виробничих витрат оцінюються у 859 мільйонів доларів США.

Недоотриманий дохід – це різниця між фактичними доходами та доходами, які сільгоспвиробники отримали б, якби не вторгнення Росії в Україну.

Як зауважив фахівець Центру Роман Нейтер, значна частка недоотриманого доходу була б використана для покриття витрат на наступну сівбу та закупку кормів для худоби, але без часткової компенсації втрат фермери в постраждалих регіонах не зможуть відновити виробництво.

Читайте також

Українські аграрії завершили найважчу посівну кампанію за всю історію Незалежності України, що відбувалася в умовах воєнного стану.

Цього року посівна відбувалася на 20-30% повільніше, ніж зазвичай. Складнощі були пов’язані з логістикою і браком палива.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна починає підготовку до збору врожаю, однак для цього слід вирішити низку ключових проблем.

Через скорочення посівних площ, урожай зернових цього року, ймовірно, буде на 20% менше, ніж торік.

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення, Україна втратила 25% посівних площ. Крім того, змінилася структура засіяних культур.

У 2022 році українські аграрії очікують урожай на рівні 65% торішнього, оскільки вони змогли провести весняно-польові роботи лише на 70% площ, порівняно з 2021 роком.

Крім того, з початку війни Україна вчетверо скоротила експорт зернових.