Британія планує відмовитись виконувати частину рішень ЄСПЛ

Уряд Британії розробив законопроєкт, який дозволить судам ігнорувати тимчасові заходи Європейського суду з прав людини на тлі призупинення судом відправки шукачів притулку до Руанди.

Про це повідомляє видання Politico.

Новий британський Білль про права був представлений після того, як ЄСПЛ ухвалив тимчасові заходи за позовом одного із шукачів притулку у Великій Британії, що скасувало його депортацію до Руанди. Білль замінить Акт про права людини, затверджений останнім лейбористським урядом.

Міністерство юстиції Британії, яке докладно розгляне законопроєкт у середу, заявляє, що його план звільнить британські суди від обов’язку наслідувати прецедентне право Страсбурзького суду за будь-яких обставин. Верховний суд Британії вважатиметься найвищим арбітром у питанні прав людини.

Згідно з пропозиціями уряду, тимчасові заходи ЄСПЛ відповідно до так званого правила 39 не будуть обов’язковими для британських судів.

Правляча Консервативна партія гнівно відреагувала рішення ЄСПЛ про тимчасові заходи, які блокують висилку кількох шукачів притулку з Лондона в Руанду, що заморозило нову міграційну політику.

Читайте також: 

Влада Великої Британії переглянула візові правила і тепер готова приймати неповнолітніх переселенців з України, навіть якщо вони подали заявку на в’їзд до країни без батьків або інших повнолітніх родичів.

Велика Британія й надалі постачатиме Україні зброю та вводитиме санкції проти росії, поки та повністю не виведе війська з української території.